"Loop alsof je de aarde kust met je voeten." (Thich Nhat Hanh)

Gepubliceerd op 26 januari 2022 om 11:21

Als jij zit, waar denk je dan aan? 

Als jij eet, waar denk je dan aan? 

Als jij loopt, waar denk je dan aan? 

Meestal zijn we in ons hoofd met andere dingen bezig dan  met wat we werkelijk aan het doen zijn. Mindfulness gaat over aanwezig zijn in het moment.

Als ik zit, weet ik dat ik zit

Als ik eet, proef ik wat ik eet

Als ik loop, loop ik met aandacht

De Boeddhistische zenleraar Thich Nhat Hanh, is afgelopen week overleden. Hij werd gezien als de brenger van mindfulness in het Westen en heeft deze stroming, zeker bij het grote publiek, bekend gemaakt door zijn boeken. 

Wandelen is mindfulness. Maar wandelen met aandacht en je bewust zijn van elke stap vergt toch enige oefening. Het moment dat je voet de aarde raakt en afrolt, de zachte buiging van je knie, het licht optrekken van je been, voorwaarts, je schouders die langzaam zakken, je armen die meebewegen en je rug recht, je nek ontspannen en je hoofd leeg. Adem in en rustig uit in het ritme van je stappen. 

Opmerkzaamheid. Aanwezigheid in het moment. Aandacht voor wat er is zonder oordeel. Wanneer al je zintuigen op scherp staan, dan pas ben je mindful aan het wandelen.

De eerste mindfulness wandeling in het Zuiderpark Rotterdam die ik begeleid, is gelijk een hommage aan deze Vietnamese activist, boeddhist, zenleraar en schrijver. Het is koud die ochtend, maar iedereen begint enthousiast. Wandel uit je hoofd in zeven stappen;

Stap 1 Lopen als een tijger

Voel hoe je beweegt. Waar zit spanning? Ontspan, schut alles even los. Scan je lichaam tijdens het lopen, voel elke beweging bewust, net als in slow motion. Loop als een tijger, aandachtig en krachtig maar ook stil, ontspannen en soepel.

Stap 2 Natuurlijk ademhalen

Tel je ademhaling en je stappen. Gun je longen alle lucht die ze nodig hebben, forceer niets. Alles is goed 3 stappen in, 4 stappen uit. Vind jouw natuurlijke ademhaling. Merk de verandering op als je bijvoorbeeld een heuvel opgaat of je tempo versnelt. Pas je stappen aan, aan de behoefte van je ademhaling. 

Stap 3 Vrede in iedere stap

Aandacht naar buiten, voel de frisheid van de morgen op je gezicht, een briesje door je haar, koude vingers, de zon op je gezicht of een glimlach. 

Stap 4 Vroeg in de morgen klinkt al een symfonie van vogelgeluiden

Luister en hoor. Welke geluiden vallen je op? Wat klinkt mooi? Welk geluid stoort je? Wat hoor je dat rustgevend is of wat je onrustig maakt? 

Stap 5 In vrede lopen

'Als je goed kijkt, zie je alle sporen van kommer en kwel die de mensen bij het lopen op aarde achterlaten. Onze voetstappen zijn zwaar en vervult van zorgen en vrees.'

Wat zie je onderweg? Wat valt je op? Let op details, contrast en op kleuren. Loop langzaam en geef je ogen de kost. 

Stap 6 Bosbaden

Maak deel uit van de natuur. Wat kan je aanraken en voelen? De ruwheid van boomschors, de zachtheid van mos. Water of zand door je vingers. Neem de geuren in je op, hoe ruikt een bloem of een blad? Wrijf het tussen je vingers, proef een braam. Voel je één met de natuur. 

Stap 7 Vrede aanraken

'Als je denkt dat vrede en geluk ergens anders zijn en je rent erachteraan, zul je nooit aankomen.' Sta eens stil, kijk omhoog naar de wolken die overdrijven. Adem rustig door. Hoe voelt je lichaam nu? We moeten zoveel van onszelf en rennen maar door. Stop er gewoon eens mee. 

Zie ik je bij de volgende wandeling? 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.