"Een gevoel kan alleen een bron van energie zijn als het zelf de uitdrukking is van een sterke behoefte." (Sigmund Freud)

Gepubliceerd op 2 februari 2022 om 09:44

Energie is kracht. Energie is beweging. Energie is je leven voluit leven. 

Waar krijg jij energie van? Wat zet jou aan om in beweging te komen? Wat motiveert jou? Welke drijfveer of passie laat jouw motor draaien? 

De zon schijnt. Ik word blij van de zon en verbaas me over wat een simpele zonnestraal teweeg kan brengen. Ze laat bloemen bloeien, verwarmt ons en brengt vreugde. Onder invloed van de zon maken we ook vitamine D aan, dat nodig is voor onze weerstand. Het is dus belangrijk elke dag even naar buiten te gaan. Maar ook de zon heeft een schaduwzijde, ze kan ook verraderlijk zijn door de UV-straling en je lelijk verbranden en huidkanker veroorzaken. 

We moeten zuinig zijn met onze energiebronnen, dat geld ook voor onze eigen energie voorraad. Ben jij halverwege de dag al uitgeput en opgebrand? Heb je moeite om op te laden? Heb je simpelweg dagelijks een gebrek aan energie en voel je je altijd moe? 

Waarschijnlijk sta jij dan niet in je eigen kracht. Energieverslinders zijn meestal de boosdoeners. Je doet te weinig dingen waar je energie van krijgt en te veel die energie uit je zuigen. Kortom je hebt al je energie nodig om de dag door te komen en kan niet voluit opladen in de nacht, waardoor je de dag erna met nog minder energie uit bed stapt.  We maken onderscheid in lichamelijke-, mentale-, en emotionele energieverslinders. 

Lichamelijke energieverslinders kunnen bijvoorbeeld zijn slecht slapen, ongezond eten, te weinig bewegen, kwalen en aandoeningen. Denk bij mentale energieverslinders aan: je huis niet of nauwelijks uitkomen (lockdown), eentonig of saai werk doen waar je van afstompt, geen nieuwe dingen leren of uitdagingen aangaan, geen doel in het leven hebben en pessimisme. Emotionele energieverslinders kunnen zijn wraakgevoelens, boosheid, jezelf afkraken, angstgevoelens en verdriet. 

Hoe kan je nu jouw energieniveau op peil houden? 

Door allereerst naar buiten te gaan en die zonnestralen te pakken. Kom in beweging. Tijdens een wandelcoachsessie nemen we jouw energieniveau onder de loep. We gaan jouw energie meten. Waar zitten de energievreters en waar heb je behoefte aan? Hoe verdeel jij je energie over de dag? Plof je 's avonds uitgeput op de bank of heb je soms nog energie over voor de sportschool? 

Net als de zon is het de bedoeling dat je straalt, dat je jouw creativiteit laat bloeien en dat je ergens warm voor loopt. Want iets dat je doet met heel je hart, geeft een ongelooflijke dosis energie. Je kan dan bergen verzetten.  Als je energieniveau gelijkmatig verdeeld is over de dag bouw je een goede weerstand op. Door energiezuigers uit je leven te verbannen, bescherm je jezelf tegen bijvoorbeeld een burnout, gezondheidsproblemen en ben je mentaal krachtiger. Natuurlijk zijn er dagen dat je energieniveau wat lager is, maar dit hoeft geen probleem te zijn. Pas je activiteiten hierop aan. Doseer je energie en luister naar je lichaam. 

Ben je benieuwd waar jij energie van krijgt en hoe je jouw energie beter kunt verdelen? Zodat je overdag op je best bent en 's avonds nog tijd en zin hebt om naar de sportschool te gaan, een cursus te volgen of gewoon lekker op de bank met een goed boek, zonder in slaap te vallen. Meld je dan nu aan. Niet alleen krijg je de dagelijkse dosis vitamine D er gratis bij, maar laat jouw energie weer stromen zodat je onuitputtelijk kunt stralen van zonsopkomst tot zonsondergang, net als de zon. 

Tot snel.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.