"Wie naar Santiago trekt leert luisteren naar de zoete melodie van de stilte, het ritme van de voetstappen in een schier eindeloze deining van landschappen en seizoenen." (Jeroen Gooskens)

Gepubliceerd op 9 februari 2022 om 10:57

De weg is lang en heilzaam. Het maakt niet uit wat jouw reden is om eraan te beginnen. Het maakt niet uit waar je begint en het maakt niet uit wie je bent en waar je vandaan komt want we zijn allemaal wandelaars, allemaal pelgrims, met hetzelfde doel: Santiago de Compostela. 

Wat wél uitmaakt is simpelweg beginnen. Die eerste stap zetten. Dit geldt voor heel veel dingen in het leven maar juist op de Camino leer je wat er gebeurt als je gewoon begint. De ene voet voor de andere zetten. De gele pijlen volgen en langzaamaan wordt de weg jouw weg, krijg je nieuwe inzichten, ontdoe je jezelf van onnodige ballast. Volg het ritme van je voetstappen, luister naar de stilte om je heen, hoor het fluisteren van je hart. Wie ben ik? Wat wil ik? Waar ga ik naar toe? 

Juist nu, hebben we behoefte aan zingeving, aan verdieping. Wandelen leert je niet alleen luisteren naar jezelf. Wandelen geeft je de kracht en de energie om telkens weer verder te gaan. Diepe dalen zal je overwinnen, lonkende toppen zal je beklimmen. Prachtige vergezichten. De toekomst ligt altijd voorbij de volgende bocht en als je bent aangekomen, zullen nieuwe wegen zich ontvouwen, telkens weer. Verder. 

Voor wie op zoek is naar de zin van het leven, voor wie te maken heeft gehad met een groot verlies, voor wie de boel de boel wil laten, voor wie behoefte heeft aan rust en eenzaamheid, voor wie verlangt naar gezelschap, voor wie wil groeien, leren of loslaten. De Camino heet iedereen welkom. 

Of je nu kiest voor de Camino Francés, de meest populaire en drukke route of voor de kortere en rustigere  Camino Portugués (via binnenland of kustroute) de weg brengt je naar binnen, in jezelf. De Variante Espiritual is een prachtige variant en zoals de naam al doet vermoeden, misschien wel het meest spirituele gedeelte van de Camino Portugués. Rust en schoonheid totdat je vlak voor Santiago weer op de hoofdroute uitkomt en met vele metgezellen Santiago de Compostela binnen wandelt en je einddoel is behaald... of toch niet....en nog even doorlopen naar Finisterre? De Camino is verslavend. 

No pain, no glory. Kilometer na kilometer. Soms is het zwaar, soms doet het pijn maar meestal geeft de weg vreugde en gezelligheid. Een vrolijk 'buen camino' doet blaren vergeten, houdt de moed erin en geeft je net weer dat beetje energie om je weg te vervolgen.  Mijn ervaring is dat je in het begin van geel blauwe schelp naar geel blauwe schelp loopt, vervolgens van pharmacia naar pharmacia, en tenslotte van kroeg naar kroeg...

'Eenvoud is de reis door dit leven maken met precies genoeg bagage'....schreef ik op de muur van Bar Elvis in Reliegos, nadat ik alle spullen die ik vooraf dacht nodig te hebben en toch niet gebruikte, de eerste dagen gelijk in een doos achterliet voor pelgrims na mij, zodat mijn rugzak slechts 9 kilo woog. De Camino leert je om achter te laten wat je niet meer nodig hebt, want lichter leven begint met de eerste stap en daarna wandel je vanzelf uit je hoofd. 

Wil je ook een Camino lopen maar liever met een ervaren reisbegeleider? Kijk op loopendvuurtje.nl en wie weet zien we elkaar. Heb je vragen over de Camino Francés of over de Camino Portugués, plaats een reactie met je vraag hieronder en je krijgt z.s.m. een reactie van mij terug. 

Buen Camino!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.