"Bovenal moet hij zijn doel vinden, zijn reden om uit bed te komen, zijn ikigai." (Hector Garcia Puigcerver)

Gepubliceerd op 16 februari 2022 om 14:06

Op het Japanse eiland Okinawa, worden de meeste mensen ouder dan gemiddeld. Okinawa is één van de vijf zogenaamde 'blue zones', plekken met een groot aantal energieke en gezonde 100 plussers. De andere plekken zijn Loma Linda in Californië, het schiereiland Nicoya in Costa Rica, het eiland Sardinië in Italië en het eiland Ikaria in Griekenland. Drie van de vijf zijn eilanden, maar daarmee is het mysterie voor een lang en gelukkig leven nog niet opgelost. Waarom worden de mensen hier ouder dan in de rest van de wereld?

Onderzoeker Dan Buettner kwam tot de ontdekking dat deze plekken een aantal overeenkomsten hadden. De mensen leven in een hechte gemeenschap, hebben een groot sociaal netwerk, dagen elkaar geestelijk uit met spelletjes, helpen elkaar en bovenal maken samen plezier (eilandbewoners zijn vaak op elkaar aangewezen). Verder speelt voeding een belangrijke rol, niet roken en dagelijks matig intensief bewegen (op Okinawa hebben de meeste 100 plussers een moestuin). Maar er is nog één belangrijk punt en dat is het hebben van een doel, een raison d'être of zoals de Japanners het noemen: een persoonlijke ikigai. 

Wat is ikigai? En hoe vind je het?

Nietzsche verwoordde het mooi: 'Hij die een reden tot leven heeft, kan vrijwel alle levensomstandigheden aan.'  Jouw ikigai is de reden waarom je elke dag uit bed komt. Dit is voor iedereen anders en kan gedurende je leven veranderen. In het kort zou je antwoord kunnen geven op de volgende vragen om jouw ikigai te vinden: 

Waar liggen jouw talenten en passies?

Hoe zou je die kunnen inzetten?

Zodat je betaald krijgt voor hetgeen je het liefste doet?

Als kind had je altijd al een voorliefde voor een bepaalde bezigheid en kon je daarin helemaal opgaan en de wereld om je heen vergeten. Op school vond je altijd een bepaald vak leuk en een ander niet, meestal was je ook niet goed in het vak dat je niet leuk vond. Het lijkt erop dat wat we erg leuk vinden hand in hand gaat met onze talenten. Je kan gemakkelijker een talent dat je al hebt verder ontwikkelen dan iets nieuws leren waar je geen talent voor hebt. Aanleg speelt dus zeker een rol. We hebben allemaal talenten, alleen is het voor ons vaak de normaalste zaak van de wereld dat we het niet meer zien als bijzonder, maar een ander zou het niet kunnen. Het kost meestal weinig moeite om je talenten te gebruiken, het gaat bijna als vanzelf. Je komt in een flow. 

Ikigai is het samensmelten van je passie, je missie, je roeping en je beroep. Muzikanten en kunstenaars volgen vaak hun ikigai, maar ook schrijvers, sporters, uitvinders, fotografen en reisbegeleiders.  Ikigai hoeft niet altijd werk gerelateerd te zijn. De 100 plussers op Okinawa gaan niet met pensioen, ze blijven bezig maar dit hoeft niet altijd betaald werk te zijn. Vrijwilligerswerk binnen de commune kan evenveel voldoening geven, net als zorgen voor een naaste. 

Ben jij benieuwd wat jouw ikigai is? Meld je dan aan voor de coachwandeling: Vind je Ikigai (Ontdek je talenten) op 8 maart in het Zuiderpark Rotterdam via JobOn.nl. 

Tot snel.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.