"Rituelen zijn ankers voor de ziel." (Anselm Grün)

Gepubliceerd op 30 maart 2022 om 09:42

Ga je door een zware en moeilijke tijd? Een scheiding of een periode van rouw? Zit je zonder werk en weet je niet hoe nu verder? Maak je je zorgen om je gezondheid of dat van een dierbare? Heb je financiële problemen of maak je je druk om andere dingen? 

Soms heb je even een houvast in het leven nodig en rituelen kunnen daarbij helpen. We associëren ze meestal met een religie of spiritualiteit maar dat hoeft niet. In feite is een ritueel gewoon een handeling die je vaak doet. Niet alleen om te herdenken of los te laten wat er niet meer is, maar ook om een nieuw begin te vieren. Denk aan vuurwerk met Oud en Nieuw of een kaarsje laten branden bij de foto van een overleden dierbare. Het horloge van opa dat geluk brengt tijdens een sollicitatiegesprek of een amulet dat je bij je draagt om je te beschermen als je op reis bent.

Ook pelgrimsroutes zitten bomvol rituelen en symbolen, die vaak eeuwen oud zijn. Niet voor niets lopen veel mensen pelgrimsroutes na een groot verlies, een scheiding, gezondheidsproblemen of voor persoonlijke groei. Want wandelen is helend. 

'In het schemerlicht kom ik aan bij Cruz del Ferro, na ongeveer 7 kilometer gelopen te hebben, vanuit Rabanal del Camino. Ik heb lang uitgekeken om op deze magische plek te staan, hét hoogtepunt voor veel pelgrims en ook het hoogste punt van de Camino Francés, op ongeveer 1500 meter.

Al jaren neem ik van over de hele wereld steentjes mee naar huis en het was moeilijk om er één uit te kiezen die ik hier achterlaat. Ik haal het steentje uit  mijn rugzak, voel het gewicht ervan in mijn hand, met een zekere lichtheid want het voelt nu minder zwaar aan dan voor mijn vertrek. Ik kijk naar de afbeelding, die ik er jaren geleden zelf op heb geschilderd. Als ik met andere pelgrims de heuvel op loop naar het ijzeren kruis, dat kleiner is dan ik had verwacht, leg ik mijn steentje aan de voet van het kruis en houd het ritueel op deze manier in stand. Symbolisch laat ik met deze steen de zorgen achter waar het op dit moment voor staat.'

De St. Jacobsschelp, is hét symbool voor elke pelgrim naar Santiago de Compostella, waarvan de oorsprong nog steeds een mysterie is, toch heeft bijna iedereen deze schelp aan zijn rugzak hangen. Tijdens de vertrekceremonie worden de wandelaars gezegend en beschermd voor een veilige tocht. Het stempelboekje en de credencial bieden je toegang, geven je een pelgrimsstatus en 'vertellen' jouw weg. Je volgt de gele pijlen en bij aankomst ontvang je een certificaat ('compostela'), waarvoor je uren in de rij moet staan, maar het is het ultieme bewijs dat je de tocht hebt volbracht en elke kilometer die erop staat hebt gelopen.  

Als je geluk hebt valt je aankomst in Santiago samen met de Botafumeiro ('wierookvat') in de Kathedraal van Santiago. Voor mij was dit een hele bijzondere ervaring. Dit werd voorheen gedaan om de 'zweetlucht' van de pelgrims te zuiveren, die bij aankomst samen kwamen in de kathedraal om de Apostel Santiago eer te bewijzen. De Botafumeiro in Santiago is de grootste ter wereld, is anderhalve meter hoog en weegt 53 kg en gemaakt van massief zilver. Aan het begin van de ceremonie worden de namen en nationaliteiten opgelezen van de pelgrims die de camino hebben volbracht en hun certificaat die dag hebben ontvangen. Aan het einde van de dienst wordt de Botafumeiro door acht mannen, de tiraboleiros genaamd, door de dwarsbeuk heen en weer geslingerd en kan een hoogte van 20 meter en een snelheid van 70 km per uur bereiken. Het blijft één van de mooiste rituelen van de camino.

Rituelen en symbolen maken een pelgrimstocht bijzonder en zorgen voor verdieping en spiritualiteit, afhankelijk van de waarde die je er zelf aan hecht. Ook tijdens  wandelcoachsessies kunnen we gebruik maken van rituelen en symbolen uit de natuur. Het geeft kracht waar nodig en betekenis aan nieuwe ervaringen.

Of je nu gelovig bent of niet, ons dagelijks leven zit vol met rituelen en symbolen. Ze staan meestal voor een begin of een einde waarbij we vele rituelen hebben bij geboorte en sterven, of een mijlpaal zoals een huwelijk, jubileum, een ommekeer, verandering of groei. Van het dagelijkse kopje koffie in de morgen, tot de kus voor het slapen gaan. Ze zijn belangrijk en bieden houvast. 

Welke rituelen heb jij? En op welke manier zijn ze helpend of bieden ze je troost? 

Tot snel. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.