"Notice that the stiffest tree is most easily cracked, while the bamboo or willow survives by bending with the wind." (Bruce Lee)

Gepubliceerd op 25 mei 2022 om 07:43

Buigzaam als bamboe.

Bamboe staat net als kintsugi voor veerkracht. De bast is hard en hol van binnen, je zou verwachten dat de stengel bij een zuchtje wind al breekt. Maar bamboe buigt door en veert gewoon weer terug. Werken aan je veerkracht is zorg dragen voor je ziel. De lessen leren, de wonden verzorgen zodat ze kunnen helen en moedig verder gaan. Telkens opnieuw beginnen. Het is een continue proces van buigen in de stormen van het leven en weer terugveren. Wees niet bang om door te buigen, want hoe dieper je buigt hoe veerkrachtiger je wordt. 

Investeren in veerkracht, is investeren in jezelf. Bamboe zuivert de lucht en staat ook symbool voor het zuiveren van je hart en helpt je om negatieve emoties los te laten. Bamboe kan alleen buigen omdat het sterke wortels heeft. Wees geduldig, neem je tijd. Net als in de natuur gebeurd er vaak van alles onder de grond, zonder dat je het ziet. Versterk je wortels. 

In de kracht van de natuur zit het mysterie van het leven verborgen. Wat je zaait zal je oogsten. Wat je oogst zal verdorren en geeft nieuwe zaadjes. De oneindige cyclus van de seizoenen. Je zal vinden als je niet zoekt, juist dan, want mooie dingen gebeuren ineens, spontaan.

Pas dan weet je dat je bent teruggeveerd, dat je een groeispurt hebt gemaakt en weer rechtop staat. Krachtiger dan voorheen. 

Voor een deel wordt onze veerkracht bepaald door erfelijke factoren waar we geen invloed op hebben. De één kan van nature gewoon beter omgaan met tegenslag of moeilijke situaties dan de ander. Echter is er ook een deel waar we wél invloed op hebben en hierdoor kunnen we onze veerkracht vergroten. Allereerst met een gezonde levensstijl: gezonde voeding, regelmatig bewegen, voldoende slapen, niet roken en drink alcohol en koffie met mate. Verder is het belangrijk om doelen te stellen die haalbaar zijn en realistisch omdat ze bijdragen aan je zelfvertrouwen. Accepteer dat alles verandert en weet dat tegenslag en ook voorspoed weer voorbij gaan. Onderzoek waar jouw triggers liggen en wanneer of waardoor jij stress ervaart. Zorg altijd voor voldoende ontspanning en hou tijd vrij voor jezelf in je agenda. Neem het leven niet altijd serieus, er moet ook gelachen worden. Humor is een krachtig middel om te relativeren. Tevreden zijn met wat je hebt in plaats van de focus op wat je mist vergroot tevens je veerkracht. Een positieve mindset en een gezond lichaam kunnen gewoon meer hebben want de wortels gaan dieper. 

Veerkracht gebruiken we niet alleen bij tegenslag maar ook bij voorspoed en succes. Mensen die in één klap rijk of beroemd worden hebben vaak veel moeite om hiermee om te gaan. Hun hele leven wordt uitvergroot in de media en iedereen heeft een mening over je zonder je te kennen. Je bent gemeenschappelijk eigendom zonder je persoonlijk te kunnen verdedigen tegen onrecht, roddel en achterklap. Van elke ervaring worden we rijker, ga dus geen situaties uit de weg maar volg het pad, ook al is het soms moeilijk want uiteindelijk kom je er altijd sterker uit. 

Wil jij veerkrachtiger worden? Ik kan je helpen om meer veerkracht te kweken. Leer tegenspoed en voorspoed zien als een test. Verzet je er niet tegen maar buig langzaam mee, net als bamboe...

Tot snel.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.