"De prijs van alles is de hoeveelheid leven die je ervoor inruilt." (Henry David Thoreau)

Gepubliceerd op 1 juni 2022 om 10:06

We hebben er vaak gebrek aan en soms lijkt het of de tijd sneller gaat naarmate je ouder wordt. Tijd is een raar iets. De eerste hulpmiddelen om de tijd aan te geven waren de zonnewijzers van de Egyptenaren. In 1656 werd het slingeruurwerk uitgevonden door Christiaan Huygens en later volgde de elektrische klok en de atoomklok en hiermee namen we wereldwijd afscheid van de astronomische tijd. 

De tijd beheerst nu veelal ons leven. 

Ik heb altijd een liefde-haat verhouding gehad met tijd. Al mijn hele leven draag ik geen horloge omdat ik niet gebonden wil zijn aan een klok (en ben ondanks dat overigens zelden ergens te laat). Op reis ga ik altijd flexibel om met de tijd die we hebben waardoor mensen het niet als een belemmering ervaren en ikzelf ook niet. Ik ben erachter gekomen dat je de tijd naar je hand kunt zetten, door er verstandig mee om te gaan, zodat je er vrijheid voor terug krijgt.

Hoe ga jij om met tijdsdruk? Kom je altijd tijd tekort? Ervaar je stress omdat je weer een deadline niet gehaald hebt of voor de zoveelste keer te laat op het schoolplein staat om je kind op te halen? Moet je altijd maar meer in minder uren waardoor de tijd jou als het ware inhaalt? 

Tijdens mijn wereldreis kwam ik erachter dat het begrip tijd een rekbaar iets is. Ik leefde zonder te weten welke dag het was. Ik werd wakker wanneer de zon opkwam en ging naar bed als ik moe was. Ik at wanneer ik trek had en liet de uren, de dagen en weken volledig los. De klok gaat langzamer wanneer je uit je routine stapt. Op reis voelen de dagen altijd langer, door de vele nieuwe indrukken, en vanaf dat moment begreep ik de tijd pas echt. Ik kwam erachter hoe ik hem kon vertragen én er zat ook gelijk een prijskaartje aan elk uur dat ik zou overwerken, omdat het ten koste ging van mijn schaarse vrije tijd, die ik anders wilde gebruiken dan met overwerken. 

Als je iets doet, doe dan wat je het liefste doet want je geeft er een uur, een dag of jaren van je leven voor, zo simpel is het. Verspil geen tijd aan dingen of mensen die niet belangrijk voor je zijn. Wil je meer tijd? Wees selectief en neem genoegen met minder. 

Vier seizoenen woon ik nu op mijn tinyhouse boot. Ik heb de bomen zien verkleuren, de jonge futen zien opgroeien, het water voelen stijgen tot springvloed en stormen zien komen en gaan. Ik heb weinig spullen, maar zeeën van tijd. Tijd om te genieten van en te doen wat ik écht belangrijk vind met de mensen waar ik blij van word.

Als jouw geluk enkel afhankelijk is van dingen die je kunt kopen, zal je daar ook veel tijd en geld aan besteden. Echter op het moment dat je minder behoefte hebt aan materiële zaken blijft er niet alleen geld maar ook veel tijd over. Als je er ook nog voor kunt zorgen dat je kosten zo laag mogelijk zijn, ik woon hypotheekvrij, dan kan je ook minder werken waardoor er nog meer tijd overblijft. Nee leren zeggen en stoppen met pleasen scheelt ook tijd. 

Tijdgebrek is vaak het resultaat van té veel werken, waardoor de balans tussen werk en privé zoek raakt. Je hebt wel meer geld te besteden maar minder tijd om er iets leuks mee te doen. Tijd is het resultaat van minder werken en leven met alleen dat wat je nodig hebt of wat je heel erg mooi vindt waardoor je ook minder geld nodig hebt. 

Als je je grootste geluk uit je werk haalt, dan is dat natuurlijk prima maar in dit geval ervaar je de tijdsdruk ook anders en wil je juist elke vrije minuut in je werk stoppen. Jouw persoonlijkheid staat los van jouw baan, inkomen, functie, auto, iPhone, huis of alle andere dingen die jij bezit dus wat is het nut ervan behalve het bevredigen van je eigen hebzucht. De status die men eraan denkt te ontlenen is een illusie, want als je alles kwijt raakt, wie ben jij dan? 

Leef je dichter bij de natuur dan leer je leven met het ritme van de seizoenen, gebruik je de zon weer als zonnewijzer en heeft de tijd in die zin geen vat op je omdat je er niets voor hoeft in te ruilen of op te geven. 

Een leven dat niet gebonden is aan tijd en bezit, geeft het grootst mogelijke gevoel van vrijheid en rijkdom.

Wil jij anders omgaan met het concept tijd en beter prioriteiten leren stellen? Wil jij graag ontspullen maar weet je niet waar te beginnen? Spreekt een minimalistische levensstijl je aan en wil je net als ik hypotheekvrij wonen? 

Meld je dan nu aan voor een wandelcoachtraject en ik coach je van meer naar minder zodat jij weer tijd overhoudt. 

Tot snel. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.