"Pelgrimeren is lopend stilstaan bij de essentie van het leven." (Ricky Rieter)

Gepubliceerd op 15 juni 2022 om 10:05

Wandelen leert je hoe te leven, want het brengt je terug naar de essentie. Wandelen ontdoet je van alle ballast die je meesleept en het brengt je terug naar de kern, naar wie je werkelijk bent zonder alle opsmuk. Wandelen geeft ruimte aan verlangens, aan dromen en behoeftes die eindelijk gezien en gehoord mogen worden. 

Het leven is eenvoudig en tijdens het wandelen door de natuur realiseer je je dat je niet veel nodig hebt om simpelweg gelukkig te zijn: een doel, goed gezelschap, een maaltijd en een plek om te slapen. Dat is pelgrimeren in een notendop.

Waar wandelen? 

Over de hele wereld zijn pelgrimswandelingen te vinden, maar wil je niet te ver weg en de kosten laag houden dan is Santiago de Compostella een prachtige keuze. Je hebt verschillende routes o.a.  Camino del  Norte, Primitivo, Camino Portugués, Via de la Plata en de bekendste Camino Francés. Je kan deze vanuit huis lopen, vanaf een startpunt zoals Saint Jean Pied de Port of  Porto en geheel of gedeeltelijk lopen. 

Wanneer wandelen? 

Voor Spanje en Portugal geldt dat het in de zomermaanden te heet is om te wandelen. Beter is maart t/m mei of vanaf eind augustus tot september/oktober. De wintermaanden zijn ook minder geschikt vanwege de kans op sneeuw. Bovendien zijn er dan ook veel herbergen gesloten. 

Hoelang wandelen? 

Je kunt een pelgrimstocht in etappes lopen van 1 of 2 weken in je vakantie en elke keer weer verder waar je gebleven bent. Je bent dan uiteindelijk veel extra kosten kwijt aan het heen en weer reizen. Mijn ervaring is dat het fijner is om de route in één keer te lopen. Voor de Camino Francés moet je ongeveer 31 etappes rekenen en in vijf weken (inclusief heen en terugreis) is deze prima te doen als je gemiddeld 20 kilometer per dag loopt. Heb je niet zoveel tijd dan is de Camino Portugués een goed alternatief als je bijvoorbeeld in plaats van Lissabon in Porto start. Deze kan je in 3 weken lopen inclusief heen en terugreis. Hoeveel kilometer je per dag wilt wandelen hangt helemaal van je eigen kunnen af, maar de meeste pelgrims lopen tussen de 15 en 25 kilometer per dag. 

De voorbereiding

Wandelen lijkt simpel maar bij lange afstand wandelingen komt toch iets meer bij kijken. Het begint met goede schoenen en sokken. Laat je adviseren in een speciaalzaak. Het kan even duren voor je de juiste schoenen hebt gevonden en er zal af en toe een miskoop tussen zitten maar al wandelend leer je. De Vierdaagse in Nijmegen is een goede training. Loop daarvoor regelmatig langere (meerdaagse)tochten en bouw het op tot 25 kilometer en uiteindelijk naar 30 tot 40 kilometer zodat je lichaam weet wat het is om 6 tot 8 uur of langer, achter elkaar te lopen. Neem niet te lange pauzes onderweg, beter vier keer 15 minuten pauzeren dan één keer een uur bijvoorbeeld. Lopen met stokken kan soms fijn zijn en net dat stukje zekerheid geven bij een afdaling of een klim maar het kan ook onhandig zijn, probeer dit eerst uit en zorg dat er rubber doppen op zitten en houdt rekening met andere wandelaars die voorbij lopen. Pas je voeding aan (eet niet te zwaar, soep is uitermate geschikt) drink voldoende water en eet kleine snacks (gedroogd fruit, repen) tussendoor.  Zorg dat je de juiste kleding mee hebt tegen zon, wind, regen en kou en loop met een rugzak van max 8 à 9 kilo inclusief water. 

Rugzak

Ook de rugzak is belangrijk. Hij moet niet te groot zijn en je moet hem goed kunnen aanpassen op je rug, dus verstelbaar in hoogte. Neem er één waar een waterzak in past. Neem zo min mogelijk mee, kleding was je elke dag uit met een stuk zeep (of shampoobar) waar je ook jezelf mee wast. Een lange en korte broek is voldoende, net als twee wandelshirts en drie paar sokken/ondergoed. Een legging of dunne joggingbroek is prettig na het wandelen. Verder een lichtgewicht slaapzak, alhoewel sommigen alleen een lakenzak of pareo meenemen, dit hangt ook af in welke periode je gaat want in het vroege voorjaar kunnen de nachten nog wat kouder zijn. EHBO setje met blarenpleisters voor nood, de rest kan je onderweg kopen indien nodig. Hoofdlampje voor vertrek in de vroege ochtend, slippers (voor na het wandelen en onder de douche), poncho, petje, zonnebril, wind/regenjack, dunne fleecetrui. Wat betreft toiletspullen: zeep (shampoobar), deo en tandpasta en een kleine sneldrogende reishanddoek of pareo. Een paar veiligheidsspelden kunnen dienstdoen als knijpers voor het drogen van je was, je mobiel (+ oplader en powerbank) voor foto's/GPS en eventueel reserveren van herbergen. Dagboekje en wandelgids (digitaal). Eventueel inschuifbare wandelstokken.

Budget

Voor de Camino Francés kun je uitgaan van een budget van € 25,- tot € 35,- per dag (exclusief heen/terugreis) als je overnacht in herbergen van de gemeente, deze zitten vaak wel als eerste vol, en gebruik maakt van een pelgrimsdiner. Je slaapt dan wel in grote slaapzalen en draagt zelf je rugzak. Kleine slaapzalen met bijvoorbeeld maar 6 of 8 bedden zijn vaak niet heel veel duurder dan de grotere slaapzalen maar geen garantie voor een betere nachtrust. Natuurlijk kan je onderweg ook overnachten in hotels en de bagage doorsturen naar de volgende accommodatie tegen betaling. Je hebt dan zeker meer privacy en geen snurkers op de kamer maar je mist ook een deel van de sfeer en de gezelligheid rondom de Camino.

Waarom wandelen? 

En dan nu de hamvraag. Waarom wandelen? Wat is de reden dat vele duizenden mensen elk jaar weer op pad gaan richting Santiago de Compostella? De meeste pelgrims zijn op zoek naar zichzelf of de zin van het leven. Onder andere de Italianen, Brazilianen en ook de Polen lopen veelal om religieuze redenen.  De Koreanen lopen bijvoorbeeld vaak omdat het goed staat op hun CV, als je een Camino volbracht hebt, heb je doorzettingsvermogen en dus zie je veel pas afgestudeerde Koreanen onderweg naar Santiago. Velen lopen ook om een groot verlies te accepteren of om even stil te staan bij wat er nu écht belangrijk is, bijvoorbeeld na een burnout of ontslag. Kortom het gaat meestal om de essentie van het leven. De kracht van de natuur en de rust en stilte onderweg begeleiden je hierin. Elke dag een nieuw doel, een nieuwe etappe. De Camino is een bijzondere ervaring die je in veel opzichten rijker maakt, en daarom komen veel pelgrims terug op een volgende route. Het is ook een ervaring die eigenlijk iedereen in z'n leven een keer meegemaakt moet hebben. Wandelen is verslavend en  bovendien word je er ook nog eens super fit van. De ongemakken onderweg zoals blaren, spierpijn, vermoeidheid en het delen van slaapzalen en douches, maken je uiteindelijk alleen maar sterker en flexibeler. Onderweg zal je vele mede pelgrims tegenkomen uit alle landen van de wereld en diepe en interessante gesprekken voeren die je verder helpen op jouw pad tijdens jouw spirituele reis en je nieuwe inzichten opleveren. Ontsnappen uit de hectiek van alle dag en even iets voor jezelf doen en tot jezelf komen is een wens van velen. Wandelen naar Santiago de Compstella is de beste manier om deze wens in vervulling te laten gaan en om je daarbij te helpen begeleid ik ook pelgrimstochten naar Santiago de Compostella voor de wandelreisspecialist Loopend Vuurtje.

Zie ik je snel, onderweg naar Santiago? 

Reactie plaatsen

Reacties

Jacqueline
een jaar geleden

Ik ben zo bang de weg kwijt te geraken

Natasja Beumer
een jaar geleden

Beste Jacqueline,

De route staat goed aangegeven en met een GPS erbij moet het geen probleem zijn. Echter kan je ook met begeleiding de Camino naar Santiago lopen. Er zijn verschillende routes. Ik begeleid ook pelgrimsreizen voor Looped Vuurtje naar Santiago de Compostela. Wie weet is dit een betere optie voor je.