"Voor het maken van een nieuw pad moet je in staat zijn te verdwalen." (Jean Rostand)

Gepubliceerd op 6 juli 2022 om 09:42

Stel jij hoge eisen aan jezelf? Heb jij de touwtjes altijd strak in handen? Ben jij perfectionistisch? Zie je altijd voor je wat er allemaal mis kan gaan? Ben je bang om fouten te maken? Raak je geprikkeld als anderen niet aan jou verwachtingen voldoen of de dingen anders doen? Geef je moeilijk taken uit handen omdat je bang bent dat het dan fout gaat? Wil je het gedrag van anderen of je kinderen het liefst beheersen? Los je altijd alles zelf op en vraag je nooit om hulp? 

Dan ben jij hoogstwaarschijnlijk een control freak. 

Er is niks mis met een beetje controle en normaal om even te checken of de deuren en ramen gesloten zijn en het gas uitstaat  voordat je op vakantie gaat. Echter als je de ramen al drie keer gecontroleerd hebt en het gas al vier keer en je daarna nog gestrest in de auto stapt, is er meer aan de hand. 

Controledwang komt meestal voort uit angst en onzekerheid en een laag zelfbeeld. Luister niet te veel naar je eigen gedachten, daag ze uit door juist het tegenovergestelde te gaan doen (als je durft), ga meer af op je gevoel en onderzoek waar je precies bang voor bent als je de controle loslaat. Observeer je gedachten en kijk er eens objectief naar? Wat is er daadwerkelijk uitgekomen van al die doemscenario's? Probeer los te laten waar je absoluut geen controle over hebt zoals het weer, het gedrag van andere mensen en onverwachte situaties. Kortom laat je meedrijven op de stroom van het leven. 

Wil je controledwang doorbreken dan moet je dus een nieuwe weg inslaan en de beste manier om dat te doen is door te leren verdwalen. Verdwalen betekent loslaten door te gaan wandelen en dan bedoel ik doelloos wandelen op onbekend terrein zonder gps of kaart en elke wegaanduiding negeren. Alleen op deze manier laat je het besef van tijd, richting en bestemming los en moet je wel luisteren naar je gevoel en vertrouwen op jezelf. Dit kan heel ongemakkelijk zijn omdat je geen houvast hebt en uit je comfortzone gaat en een wandelcoach kan je hierin begeleiden zodat je net dat stukje steun en veiligheid ervaart waarna je dit later ook kunt toepassen in je dagelijks leven. Fiets eens een onbekende route naar je werk, doe boodschappen in een andere supermarkt, neem regelmatig tijd voor jezelf en laat de boel de boel. Werk aan je zelfvertrouwen en laat de controle beetje bij beetje los. Wat win je ermee? Rust vooral want je zult ontdekken dat als jij de controle loslaat, alles toch wel op z'n pootjes terecht komt. 

Ik heb leren verdwalen tijdens mijn reizen over de wereld. De leukste plekjes heb ik ontdekt door gewoon ergens in een bus te stappen en je te laten rijden, onderweg uit te stappen en even later weer een andere bus te pakken naar een onbekende bestemming. Terug kom je namelijk altijd. Op deze manier heb je geen idee wat de dag zal brengen en ook niet waar je naartoe gaat of wie je gaat ontmoeten, je hebt daar namelijk geen controle meer over. De kunst van het verdwalen kun je jezelf dus stapje voor stapje aanleren. Zodra je brein weet dat je toch wel terug komt en je je zekerder voelt kan je meer en meer de controle loslaten, op andere mensen vertrouwen, om hulp vragen indien nodig en ook al gaat het dan misschien anders dan je had verwacht of gewild, maakt dat nu zo heel veel uit? Voor mij staat verdwalen niet alleen gelijk aan een nieuw pad maar ook aan een gevoel van ultieme vrijheid. Juist het feit dat je eigenlijk bijna nergens controle over hebt in het leven, alleen over je eigen gedrag, maakt dat je je dus ook nergens écht druk om hoeft te maken.

Wil je graag leren om stap voor stap de touwtjes los te laten zodat je je handen vrij hebt om andere dingen te doen? Onderzoeken waar jouw angst en onzekerheid vandaan komt en je zelfvertrouwen vergroten? Accepteren dat niet alles perfect hoeft te zijn en dat fouten maken mag? Neem dan contact met mij op via deze website.

Tot snel.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.