"Om innerlijke rust te vinden, moet je afmaken waaraan je bent begonnen." (Boeddha)

Gepubliceerd op 10 januari 2023 om 12:14

"Mijn to-do lijst is eindeloos," verzucht mijn coachee. "Ik kom er aan het einde van de dag achter dat ik weer niet gedaan heb wat ik wilde doen. De lijst wordt alleen maar langer. Soms begin ik enthousiast aan een klus, maar ik krijg nooit iets af omdat er telkens een spoedgevalletje tussendoor komt. Ik word geleefd door mijn agenda en ervaar continue tijdgebrek. Hoe kan ik beter mijn prioriteiten stellen zodat er tijd over blijft?"

Dit is een veelgehoorde coachvraag en als je dit leest dan herken jij jezelf hier waarschijnlijk in. Nu je agenda nog leeg is voor het komende jaar, is het nuttig om samen eens kritisch naar jouw to-do lijst en agenda te kijken en hoe je hiermee omgaat? 

Neem regelmatig pauze

Om innerlijke rust te vinden moet je afmaken waar je aan begonnen bent maar het is ook belangrijk om rust te vinden voordat je ergens aan begint. Dit kan door je takenlijst overzichtelijk en behapbaar te maken. Je bent eerder geneigd om een klein klusje aan te pakken dat niet teveel tijd kost, dan dat je begint aan een groot project waar je eigenlijk de tijd niet voor hebt. Maak een inschatting van de tijd die je aan elke taak wilt besteden. Verdeel een groot project in kleine stapjes die je op je to-do lijst zet en zet elke dag een paar stappen totdat het project afgerond is.  

Verdeel je taken in mate van urgentie en houdt rekening met spoedgevallen die tussendoor kunnen komen, vergaderingen die uitlopen, wachten op reacties of input van collega's die iets moeten doen voordat jij verder kan en plan pauzes in. Als je denkt dat je daar geen tijd voor hebt, dan heb je het mis. Regelmatig even pauze nemen, letterlijk op adem komen, maakt dat je vanuit rust verder kan. Hoe staat mijn to-do lijst er nu voor? Wat kan ik al doorstrepen? Hoeveel tijd heb ik nog over voor taken en wat krijg ik vandaag nog af? Wat kan er door naar morgen? 

Creëer ruimte

Het is belangrijk om veel tijd in je agenda open te laten, hierdoor creëer je ruimte. Plan niet meer dan 70% van je tijd in. Je hebt dan de mogelijkheid om met taken en afspraken te schuiven, maar ook om vooruit te werken op de momenten dat het rustiger is en je tijd over houdt. Plan je deadlines realistisch in en doe dingen niet op het aller laatste moment, je bespaart jezelf een hoop stress op deze manier. Neem ook niet meer werk aan dan dat je aan kan. Leer nee zeggen en bescherm jezelf tegen een burnout. Bovenal zorg dat je ruimte in je agenda vrij laat om te kunnen ontspannen, sport & hobby maar ook tijd voor jezelf en tijd die je met je partner of kinderen wilt doorbrengen. Stel ook hier prioriteiten en verdeel de taken thuis onderling. 

Innerlijke rust

Wanneer je kleine stapjes zet, komen taken ook af. Begin niet aan iets als je het toch niet kan afronden. Wanneer je baas bent over jouw eigen agenda en je niet meer in tijdsnood komt door jouw to-do lijst ontstaat er meer innerlijke rust. Vanuit rust ben je productiever en creatiever dan wanneer je onder stress werkt. Bovendien is je humeur vaak ook beter en krijg je gewoon meer gedaan en komt het plezier in je werk ook weer terug.

Wandelcoachsessie 

Kan jij wel wat hulp gebruiken om je agenda overzichtelijker te maken en wil je graag beter prioriteiten stellen? Wil je dieper ingaan op dit thema en tegelijk meer rust in jezelf vinden? Meld je dan nu aan voor een wandelcoachsessie in de Hollandse Biesbosch en ik help je graag verder.

Tot snel. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.