"Vrijheid is niet doen waarvan je houdt, maar houden van wat je doet." (Zen wijsheid)

Gepubliceerd op 8 februari 2023 om 21:37

Ik ben psycholoog, socioloog, bioloog en antropoloog. Ik ben boekhouder, adviseur, logistiek planner, serveerster en coördinator. Ik ben bemiddelaar, probleem oplosser, wereldreiziger en vertaler. Ik ben aanspreekpunt, entertainer, gids en soms verzorger. Mijn werk is nooit saai, want geen dag is het zelfde. Mijn kantoor is de wereld. Kortom: ik ben reisbegeleidster. 

Elke groep heeft zijn eigen dynamiek en elke reis is een nieuw avontuur. Colombia is een uitdaging op zich. Anticiperen is hier het toverwoord. Toerisme staat hier op veel plekken nog in de kinderschoenen, alles moet twee keer herbevestigd worden, last-minute wijzigingen komen zelden goed door, en lokale gidsen hebben soms nog niet de nodige ervaring. Uitzondering hierop is de Caribische kust, waar al jaren Noord Amerikanen komen. Hier gelden dan ook dollar prijzen en spreken de lokale gidsen met een sterk Amerikaans accent.

Na ruim zes uur rijden vanuit San Augustín komen we aan in Popayán. De koloniale huizen in het historische centrum zijn wit geschilderd en hebben het de bijnaam la Ciudad Blanca gegeven. Deze universiteitstad leverde de meeste presidenten op maar ook bekende schilders, dichters en kunstenaars. Cafés zitten bomvol met studenten, overal klinkt muziek en de stad ademt een ontspannen en vredige sfeer uit. 

Na een reinigingsritueel van de lokale sjamaan bezoeken we de thermale wateren van San Juan en wandelen langs blauwe en witte hotsprings aan de voet van de Purace vulkaan. We verbazen ons over de prachtige tinten groen van de mossen en overige vegetatie. Hierna maken we foto's van de frailejones (espeletia), zeldzame bloemen die alleen in de Noordelijke Andes op een hoogte tussen de 2800 meter en 4600 meter voorkomen. Ze houden water vast en zijn belangrijk in deze gebieden voor de waterhuishouding. 

Na de lunch rijden we weer terug naar Popayán. De groep gaat lekker uit eten op eigen gelegenheid en ik bevestig nog vertrektijden en dagindeling met mijn chauffeur en de gids voor de komende dagen. De weg van Popayán naar Quindio is een verademing, na alle slechte stukken weg die we al gehad hebben. In de middag genieten de meesten nog even van de tuin waar we prachtige vogels kunnen spotten en de jacuzzi bij het zwembad. We overnachten in een oude koffieboerderij met ruime en lichte kamers en drinken huisgemaakte latata koffie bij het ontbijt.

De volgende dag bezoeken we het kleurrijke en toeristische plaatsje Salento en brengen Willy Jeeps ons naar de Cocora vallei met gigantische palmbomen.

Wordt vervolgd.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.