"Er is altijd iets om van te houden." (Gabriel García Márquez)

Gepubliceerd op 15 februari 2023 om 21:53

De vlag van Colombia steekt prachtig af tegen de blauwe lucht. De vlaggenstok valt bijna niet op naast de gigantische waspalmen die een hoogte van 60 meter bereiken. De vallei van Cocora is er beroemd door geworden en trekt toeristen en backpackers van over de hele wereld aan. 

Uitvalsbasis is het mooie dorpje Salento, waar je de lekkerste koffie kunt drinken en foto's blijft maken van de kleuren explosie die is losgelaten op deuren, ramen en muren. Elk huis heeft zijn eigen kleurenpallet. De rode bakstenen huizen en torenhoge flatgebouwen van de metropool Medellín, onze volgende stop, staan in schril contrast met de kleinschalige vrolijkheid van Salento. 

Toch heeft ook Medellín veel te bieden. Van gevaarlijkste stad ter wereld tot toeristische trekpleister, waar roltrappen je langs prachtige graffiti, toeristen winkeltjes en art galleries door de Comuna 13 leiden. Deze sloppenwijk, die voorheen bol stond van geweld, moord en doodslag heeft een ware metamorfose ondergaan en is nu één van de succesvolste projecten van Medellín. 

Op anderhalf uur rijden van de miljoenen stad, ligt La Piedra ook wel El Peñón de Guatapé genoemd, een gigantische monoliet. De klim van de 740 treden naar de top is de moeite waard. Het uitzicht over het omliggende stuwmeer en de eilanden die hierdoor zijn ontstaan is verbluffend. Op de rots staan de letters GI, het resultaat van de ruzie tussen de dorpjes Guatapé en El Peñol die beiden de granieten rots claimden. De bewoners van Guatapé besloten toen om  simpelweg de naam van hun dorp op de rots te schilderen maar kwamen niet verder dan de G en een halve U waardoor er nu GI staat. Het oude dorpje El Peñol ligt overigens op de bodem van het stuwmeer en is op een andere plek herbouwd. Het mist hierdoor ook de charme van het dorpje Guatapé dat terecht uitgeroepen is tot één van de mooiste dorpjes van Colombia. 

Een boottocht over het stuwmeer voert ons nog langs kapitale villa's van voetballers en welgestelden en langs de ruïnes van het landgoed dat ooit toebehoorde aan Pablo Escobar, een naam die altijd in één adem wordt genoemd met Colombia maar die de Colombianen liever willen vergeten, want Colombia is meer dan Pablo Escobar. Ze hebben koffie, Shakira, Egan Bernal, Fernando Botero en Gabo (Gabriel García Márquez).

Onze rechtstreekse vlucht de volgende dag is gwijzigd door Avianca en we vliegen nu via Bogotá naar Santa Marta aan de kust.

Wordt vervolgd. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.