"It is not true that people stop pursuing dreams because they grow old, they grow old because they stop pursuing dreams." (Gabriel García Márquez)

Gepubliceerd op 22 februari 2023 om 16:25

Mijn taak is volbracht. Na de laatste zonnige dagen in Cartagena is ook de tweede groep weer gezond en wel thuisgekomen. Colombia is voor velen toch een avontuurlijke bestemming. De wegen zijn slecht en de reistijden zijn lang en steeds meer mensen reizen op latere leeftijd. Voorheen was de pensioengerechtigde leeftijd de bovengrens, tegenwoordig is dat, voor veel reizen buiten de schoolvakanties, de ondergrens. Dit heeft niet alleen te maken met het feit dat deze groep mensen het geld én de tijd hebben om te kunnen reizen, maar de oudjes van nu zijn bovendien fitter dan de oudjes van vroeger, al geldt dit niet voor iedereen.

Je bent zo oud als je je voelt maar de geest is vaak jonger dan het lichaam. Wees realistisch in plaats van eigenwijs en accepteer de beperkingen die het ouder worden met zich meebrengt. Een goede reisverzekering is zeker aan te bevelen. Breek je een been dan zorgt de reisverzekering ervoor dat je terug naar Nederland gaat en de kosten gedekt zijn. Houdt rekening met ongemakken onderweg, gebrek aan comfort en vermoeidheid. Zorg er ook voor dat je je eigen koffer kunt dragen en zo niet, neem dan minder mee.  Reizen vergt ook een goede lichamelijke conditie, dit geldt voor zowel jong als oud. Realiseer je dat je sommige wandelingen niet kunt doen als je moeilijk loopt of jouw tempo heel veel lager ligt dan de rest van de groep en ook dat sommige activiteiten of excursies gebonden zijn aan een maximale leeftijdsgrens of aan een bepaalde mate van fitheid. Om  bijvoorbeeld de Perito Moreno gletsjer in Argentinië op te kunnen, mag je niet ouder zijn dan 65 jaar maar moet je ook over een goede conditie beschikken en een beetje lef hebben. 

Reizen is voor veel mensen nog steeds een droom en zeker de ouderen onder ons zijn bezig met een inhaalslag. De bestemming en manier van reizen is alles bepalend. Lees je goed in (en vergeet de recensies van de voorgaande reizen niet). Bestudeer de afstanden en de reisroute en vraag na hoe de wegen zijn. Kilometers zeggen in bepaalde landen namelijk helemaal niets. Ben je slecht ter been dan is een reis naar Japan bijvoorbeeld erg pittig omdat je hier heel veel moet lopen ook al reis je met de trein. Je loopt van het station naar het hotel en weer terug, en van het hotel naar het restaurant of naar het dichtstbijzijnde metrostation en als je daarna moet overstappen op een andere lijn kan het zomaar zijn dat je een paar kilometer ondergronds moeten lopen met veel trappen op en af. Ook bij de tempels zijn vaak lange trappen.

Hoe groot is het land dat je wilt bezoeken? Argentinië is 65 keer zo groot als Nederland, terwijl Costa Rica maar 1,2 keer zo groot is als Nederland. Een wereld van verschil. Reis je over land, water of door de lucht? Welke mate van comfort en hygiëne verwacht je van de reis en kan het land van jouw keuze daar aan voldoen? Jetlag, temperatuur verschillen, kraanwater, anders eten, meer eten en op andere tijden eten kan zorgen voor maag-, en darmstoornissen. In sommige landen zijn de toiletten niet altijd schoon of zijn er niet overal toiletten onderweg. Zorg dat je altijd iets mee hebt tegen reizigers diarree (ook al heb je er nooit last van...) en houdt er rekening mee dat er soms geen wc is en je achter een boom moet. 

Je bent zo oud als je je voelt en soms wil je lichaam wel maar heeft de geest wat meer moeite. Vergeetachtigheid en beginnende dementie komen steeds meer voor. Dit hoeft geen probleem te zijn als je samen reist met iemand die jou in de gaten houdt. Reis je echter alleen dan word je wel geacht om min of meer zelfredzaam te zijn. Ik heb gevallen meegemaakt van mensen die niet alleen konden pinnen, die keer op keer vergaten waar ze hun paspoort gelaten hadden, die iedere dag wel iets verloren en ook vergaten waar, die het hotel nooit terug konden vinden (en het visitekaartje van het hotel ook niet), die altijd in de verkeerde bus stapten (in elk geval niet de onze), die waar dan ook verdwaalden en die hun medicijnen niet slikten of simpelweg vergaten. 

Je bent zo oud als je je voelt en sommige mensen blijven altijd jong ongeacht hun leeftijd. Tachtig en prachtig. Reizen is nog steeds een van de beste manieren om je brein te trainen omdat je je telkens aan moet passen aan de nieuwe omgeving, een andere cultuur, taal of gebruiken. Reizen is dynamisch en leert je flexibel te zijn. Reizen houdt je gezond en fit omdat je altijd in beweging bent en meestal in de buitenlucht. Je lichaam went op reis aan ander eten, andere bacteriën, andere insecten en andere ziekten en je bouwt op deze manier een sterk immuunsysteem op. Reizen haalt je telkens weer uit je comfortzone en hierdoor blijf je je grenzen verleggen.

Is het je droom om nog een verre reis te maken, bergen te beklimmen, zonsondergangen te ervaren en avonturen te beleven? Doe het dan voordat je stopt met dromen! 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.