"He who awaits much can expect little." (Gabriel García Márquez)

Gepubliceerd op 1 februari 2023 om 15:49

Reizen is soms een beetje afzien. Het avontuur van het onbekende, dat positief of negatief kan uitpakken, al naar gelang hoe je er naar kijkt. Reizen vergt een goede lichamelijke conditie en een open en flexibele mindset. Verwachtingen die te hoog zijn, resulteren zeker in teleurstellingen. Beleef een land bij voorkeur zonder verwachtingen en het zal je aangenaam verrassen. Laat het over je heenkomen en accepteer dat de dingen anders gaan dan thuis, dat is de charme van het reizen, van een andere cultuur, juist omdat het anders gaat dan bij ons.

Tijd heeft hier een andere betekenis. We tellen niet de kilometers maar de uren en tijd kunnen ze hier moeilijk inschatten: tien minuten kan een half uur duren of andersom. Een wijze les, neem voldoende water en snacks mee voor onderweg, maak gebruik van elke baño die we tegenkomen en eet wanneer het kan, of de lunch nu om 11 uur of om 15 uur is want we komen pas aan wanneer we er zijn. 

De rit naar San Augustín is wederom lang met veel wegwerkzaamheden. Onze eerste stop in Neiva levert interessante gesprekken op met de lokale politie die met ons op de foto willen en nieuwsgierig zijn waar we vandaan komen en wat we van Colombia vinden. Ze laten ons lokale zoutjes, achiras del huila, proeven bij de koffie.  

Onderweg reserveer ik een restaurant via ons hotel, omdat we daar vanavond niet kunnen eten en ze vragen of we zin hebben in pizza, een welkome afwisseling na de bandeja paisa en arrepas. Bij aankomst in het restaurant hebben ze alles, behalve pizza, we lachen erom en genieten maar van de wraps en tacos. 

De volgende ochtend komt het met bakken de lucht uit en we gooien het programma om. We gaan eerst naar de koffieboerderij en na de lunch naar het archelogische park van San Augustín, in de hoop dat het weer dan beter is.

Tierra Activa is een lokaal project gerund door vrouwen. Het is een biologische boerderij waar het hele proces van koffieplant tot koffieboon wordt uitgelegd. De finca moet het naast de koffieproductie en biologische gewassen hebben van het agrotoerisme en een bezoek aan deze boerderij, waar je overingens ook kunt overnachten, is een bijzondere kennismaken met lokale inheemse producten, landelijke gastronomie en de levenswijze van de mensen op het platteland. Ze bieden workshops en thematische activiteiten aan met enorm veel passie en gastvrijheid. 

Inmiddels is het weer opgeklaard en verlaten we de finca voor een bezoek aan het archeogische park. Een wandeling met gids voert ons door een prachtig oerwoud, langs mysterieuse graftombes en beelden die waken over de belangrijkste overledenen van een beschaving waar tot op heden weinig over bekend is. Dat ze konden beeldhouwen spreekt voor zich en verder is er bewijs gevonden dat ze leefden van de landbouw, visserij en jacht.

We nemen afscheid van onze gids en hebben nog wat vrije tijd over om in San Augustín water en snacks te kopen voor morgen in de bus. Er staat ons een rit over een grotendeels onverharde weg te wachten door een gebied waar voorheen de FARC actief was naar Popayán, het witte stadje. 

Wordt vervolgd.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.