"Lachen is niet verplicht, wel aanbevolen." (Loesje)

Gepubliceerd op 22 november 2023 om 08:06

Wanneer heb jij voor het laatst gelachen? Zoiets als de slappe lach, tranen of buikpijn van het lachen? Hardop schaterlachen, giechelen of rondlopen met een big smile op je gezicht?

Er wordt te weinig gelachen. Lachen is gezond. Stresshormonen nemen af tijdens een flinke lachbui en iedereen voelt zich fysiek meer ontspannen en happier omdat de gelukshormonen endorfine, oxytocine en serotonine vrij komen. Lachen stimuleert ook nog eens de bloedcirculatie en zorgt voor verbetering van ons immuunsysteem. Bovendien kunnen mensen met humor beter relativeren en hebben zij meestal een positieve mindset. Maar wat als er voor jou weinig te lachen valt? Zoek de humor dan op. Omring je met mensen waar je mee en om kunt lachen, luister naar vrolijke muziek, kijk naar grappige filmpjes en neem het leven en jezelf niet altijd even serieus. Begin de dag met een lach, ook al is het naar jezelf in de spiegel.

Lachen is een sociaal hulpmiddel want iedereen begrijpt een glimlach, het is een universele taal die grenzen negeert en culturen verbindt. Door samen te lachen creëer je verbinding en lachen is aanstekelijk. Er zijn special lachyoga sessies waar je eerst langzaam begint met een soort nep lachen van ha, ha, ha naar ho ho ho en hi hi hi en ik moet eerlijk zeggen dat het zeker op de lachspieren werkt en uiteindelijk moet je wel lachen, maar na het zien van de milkshakelach, telefoonlach en de leeuwenlach haak ik toch af. 

Nu kan ik helemaal in een deuk liggen om grappige situaties, bloopers of mensen met dezelfde humor, dus redenen genoeg om toch te lachen. Zoals afgelopen weekend, tijdens een wandeling door de modder...18 km over grotendeels onverharde paden, dat werkt gewoon op de lachspieren. We soppen, glijden en zigzaggen over het pad en door de berm, omzeilen plassen en de ergste prut. We zien er niet meer uit, onze schoenen en broeken dan, want voor de rest is het vrolijkheid alom. Je bent mooi als je lacht en dat straal je ook uit, want je voelt je ook beter over jezelf. Je zelfvertrouwen krijgt een boost. 

En laatst nog, tijdens de Best Of voorstelling van Tobi Kooiman, waar ik hartelijk heb moeten lachen om zijn stoïcijnse grappen en woordspelingen. 

En omdat er al zoveel dingen zijn in de wereld waar we niet om kunnen lachen, zullen we lachen dan maar gewoon toevoegen aan ons dagelijkse to-do lijstje? Niet verplicht, wel aanbevolen!

Tot snel.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.