"De natuur kent het grote geheim en glimlacht." (Victor Hugo)

Gepubliceerd op 19 november 2023 om 11:28

"Deze zijn leuk, hoe heten die?" We zoeken het op. Het zijn plooirokjes. Ik moet lachen. Ze komen voor in vochtig grasland en langs de wegkant na een periode van regen.

Het plooirokje, ook wel paraplu of parasol genoemd, is verwant aan de inktzwam. Ze staan nooit langer dan 48 uur en verkleuren tijdens hun korte leven van lichtbruin naar grijsachtig naar donkergrijs en uiteindelijk worden ze zwart. Ze hebben fragiele steeltjes en staan in kleine groepjes.

De natuur kent alle grote geheimen. Alles is verbonden. Ik put er kracht uit en nieuwe energie. Ze blijft altijd verwonderen, verrassen. Ze is er gewoon. Niet voor niets ben ik wandelcoach geworden. Natuur laadt op en we hebben het simpelweg nodig om ons goed te voelen, om weerstand op te bouwen en daardoor ons immuunsysteem te versterken. 

Natuur is krachtig en de rol die de natuur kan spelen in ons welbevinden wordt nog wel eens onderschat. Wandelen door de natuur geeft afleiding, ga onderweg maar eens in het gras liggen, streel de zachtheid van mos, ruik de geur van de bladeren, voel de regen op je gezicht, hoor de vogels fluiten of volg het gefladder van een vlinder. De natuur verandert continue, de oneindige cyclus van ons bestaan. Ze is nooit saai en geen dag hetzelfde. Ze prikkelt onze zintuigen en daardoor komen we weer terug bij wat we voelen. In periode van eenzaamheid, verdriet en rouw zoeken we vaak de natuur op. Het biedt ons troost en houvast, rust, ontspanning en verdieping. Maar ook in goede tijden draagt natuur bij aan ons welzijn en vinden we er plezier, vreugde, verwondering en bewondering. Ze is al onze emoties in één.

Als wandelcoach maak ik dankbaar gebruik van de natuur om mij heen, ze is een krachtige tool tijdens de wandelcoachsessies. De plooirokjes zijn een mooie metafoor voor het leven; het leven is kort met regen én zonneschijn. De steeltjes zijn breekbaar maar samen staan ze sterker.

Als de natuur naar je glimlacht, kan je maar één ding doen: met een brede lach op je gezicht vol vertrouwen verder lopen.

Tot snel.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.