"De onderlinge verbondenheid van het leven is een voor de hand liggende waarheid die we op eigen risico negeren." (Paul Stamets)

Gepubliceerd op 15 november 2023 om 10:17

Ik heb een zwak voor de herfst en dan met name voor de paddenstoelen. Wie Fantastic Fungi heeft gezien, begrijpt wat ik bedoel.

Bijna kruipend ga ik door het bos, dwaal bij elke paddenstoel verder af van de gebaande paden, want telkens zie ik er één die nog mooier en groter is dan de vorige. Overal zie ik fungi, onderling verbonden met een onzichtbaar, ondergronds world wide web. Veelal kortstondige schoonheid die getuige zijn van vergankelijkheid en recycling. Bijna poëtisch. De opruimers van de natuur, de boombegeleiders of symbionten en de parasieten, die nodig zijn om de cirkel van het leven draaiende te houden. Alles is cyclisch.

Rood met witte stippen, elfenbankjes, porseleinzwam, parasolzwam, rodekoolzwam, aardappelbovist en eekhoorntjesbrood. Namen die doen vermoeden dat de meesten eetbaar zijn, wat de reputatie van paddenstoelen nog dubieuzer maakt.

Niet alleen paddenstoelen zijn met elkaar verbonden, ook de bomen. In het boek Het verborgen leven van bomen van Peter Wohlleben, wordt de onderlinge communicatie en band tussen bomen mooi verwoord. Ze zorgen voor elkaar, delen informatie en wisselen voedingsstoffen uit. Er bestaat een bijna bovennatuurlijke, verfijnde wereld van intuïtie en communicatie op hoog niveau. Een goed bewaard geheim van de natuur, dat we steeds beter kunnen ontrafelen. 

We maken allemaal deel uit van dat grote geheel. Valt er één soort weg dan heeft dat verregaande gevolgen voor de rest. Pijn vindt zijn oorsprong in scheiding, vreugde in verbinding. 

Wat voor de bomen en de paddenstoelen geldt, geldt ook voor de mensheid. We zijn natuur en aan elkaar gekoppeld door energiekoorden en uiteindelijk allemaal één, ongeacht onze mening, geaardheid, keuze, voorkeur, overtuiging, cultuur, geloof, achtergrond of leefstijl en dat mogen we nooit negeren. Verdraagzaamheid, respect voor het anders zijn en een open hart zijn ervoor nodig, meer niet. 

Tot snel.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.