"Er is vaak meer moed voor nodig om van mening te veranderen dan eraan vast te houden." (Geoffrey F. Albert)

Gepubliceerd op 12 november 2023 om 12:19

Waarschijnlijk ken je het filmpje van een klein kind dat vraagt aan z'n moeder: "Mag ik die appel?" De moeder antwoordt: "Dat is geen appel maar een ui." De kleine is het er niet mee eens en houdt vol dat het een appel is. Dan zegt de moeder: "Het is een ui maar als je hem wilt, eet je hem lekker op." Vervolgens krijg je zelf tranen van het lachen als je ziet dat de kleine gretig in de ui bijt en ondanks de tranen stug door blijft eten...beter dooreten dan toegeven dat het een ui is.

Ik heb geleerd dat weerstand een normaal onderdeel is van het veranderingsproces. Elke verandering roept dus automatisch weerstand op. Liever angstvallig vasthouden aan wat men kent of denkt te weten dan toegeven en leren dat het op een andere manier ook kan en waarschijnlijk minder energie kost.

Het menselijk brein kan veel meer dan we denken. Want wij zijn zoveel meer dan onze ingesleten gedachten, aannames en oordelen. Het is erg nuttig om je bij tijd en wijle af te vragen of wat je denkt wel juist is en te onderzoeken of jouw manier van werken of probleem oplossen de enige en beste manier is.

Omgaan met verandering is voor een groot deel anders tegen dezelfde problemen en dingen aankijken. Wij zien vaak maar één manier om dat te doen, terwijl er veel verschillende brillen en dus mogelijkheden zijn waardoor je het probleem ook in een ander daglicht kunt zien.

Leven is een proces van vallen en opstaan, leren, accepteren, veranderen en groeien. Wie niet wil veranderen zal ook niks meer leren en staat simpelweg stil. Als wandelcoach zie ik in het begin vaak weerstand bij mijn coachees en dit is volledig normaal, maar ik zie ook de effecten van de oefeningen en zodra mensen meer zelfvertrouwen krijgen en de vruchten beginnen te plukken van de coachsessies, wordt de weerstand steeds minder en begint de verandering zichtbaar te worden. 

Het vergt moed om je eigen brein uit te dagen, je angsten onder ogen te zien, bekennen dat je iets fout hebt gedaan, buiten je comfortzone te gaan, sorry te zeggen, ergens op terug te komen, nieuwe manieren te vinden om oude paden te bewandelen en een appel te eten die eigenlijk een ui is...

Tot snel.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.