"Wanneer we ervoor kiezen lief te hebben, kiezen we ervoor om ons te bewegen tegen angst, tegen vervreemding en afscheiding. De keuze om lief te hebben is een keuze om verbinding te maken, om onszelf in de ander te vinden." (Bell Hooks)

Gepubliceerd op 3 november 2023 om 17:14

Een goede vriend vroeg mij wat ik precies bedoelde met 'verbinding'. Lastig uitleggen wat het voor mij betekent en wat ik miste. Verbinding is voor mij een gevoel van nabijheid en verbondenheid met een andere persoon op basis van empathie. Emotionele intimiteit.

Elkaar deelgenoot maken van wat écht belangrijk voor je is, wat er toe doet voor jou. Je diepste verlangens en gevoelens. Je ware ik laten zien zonder angst om te worden veroordeeld. Je veilig voelen, geaccepteerd, gewild en geliefd voelen. Geborgenheid en respect voor elkaar. Er voor elkaar zijn en het beste in elkaar naar boven halen. Zoiets.

In deze tijd, waarin we zoveel met elkaar online in verbinding staan, ontbreekt het vaak aan die diepere, emotionele verbinding. Ik zie stelletjes in een restaurant aan tafel zitten zonder met elkaar te spreken, allebei druk bezig met hun mobieltje. Bijna niemand begint meer spontaan een gesprek in de trein, op straat of in de supermarkt. Op datingsites zoeken steeds meer mensen iets dat niet bindend is. Waarom vinden we het zo moeilijk om onze kwetsbaarheid te laten zien? Onze emoties, twijfels, onzekerheden, verlangens, behoeften en angsten? Als we ons afsluiten van de rest, sluiten we ook ons hart. We bouwen een muurtje waarachter we ons terugtrekken, zodat niemand ons kan kwetsen, pijn doen of belachelijk maken. We zijn veilig achter die muur en emotioneel niet beschikbaar. We staan niet meer open om iemand echt te leren kennen, worden niet meer verliefd, gaan geen nieuwe vriendschappen meer aan en dat allemaal uit angst voor pijnlijke gevoelens. 

Elkaar écht leren kennen, juist die diepgang zorgt voor verbinding en dat de liefde kan stromen. Angst voor verbinding is angst voor de pijn als het fout loopt, je eigen pijn of de pijn die je een ander aandoet. Blijf trouw aan jezelf, dan ben je altijd vrij, in welke relatie dan ook, want de regels bepaal je namelijk zelf of samen. Iets dat niet bindend is heeft weinig emotie of gevoel, maar hierdoor zal de liefde ook nooit kunnen stromen en ben je dus wel ongebonden en vrij maar voel je je diep van binnen toch alleen en zit je gevangen in eenzaamheid.  

We hebben allemaal een aangeboren behoefte om te connecten met andere mensen. Een wandelcoach kan helpen om weer in contact te komen met je gevoel ook al is dat soms beangstigend. Je emoties herkennen, benoemen, accepteren en doorvoelen helpt je om dichter bij jezelf te komen, maar zeker ook dichter bij de ander.

Tot snel. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.