"If we were meant to stay in one place, we'd have roots instead of feet." (Rachel Wolchin)

Gepubliceerd op 9 april 2024 om 10:46

Ik ben een wandelaar en een reiziger en beiden hebben veel gemeen: je bent meer buiten dan binnen, je neemt zo min mogelijk bagage mee en het gaat niet zozeer om de bestemming maar om de weg ernaar toe. 

Vanuit Saint Jean Pied de Port ben ik via de Camino Francés naar Santiago gelopen en een paar jaar later heb ik vanuit Porto de Camino Portugues,  eerst de central route door het binnenland naar Santiago gelopen en twee jaar later de kustroute begeleid voor Loopend Vuurtje. Wandelen is verslavend en een tempo van rond de 5 km/u is precies het juiste ritme om de omgeving op je in te laten werken. We reizen tegenwoordig te snel, voor je het weet zit je aan de andere kant van het bolletje maar je geest kan dat niet bijbenen. Tijdens het wandelen bewegen lichaam en geest synchroon. Je gedachten hebben dezelfde cadans als je voetstappen. Ze komen en gaan, afgewisseld met korte pauzes en momenten van bezinning terwijl je voeten ritmisch voortbewegen. Na honderden kilometers wandelen kom je aan in Santiago en ben je een geoliede machine. Lichaam en geest zijn perfect op elkaar afgestemd. 

Wandelen brengt rust en creativiteit. Het maakt je los van de gehaastheid en brengt je in het hier en nu. Je gaat nooit sneller dan de volgende stap. De tijd, de tijd laten want we komen aan als we er zijn en niet eerder. Leven van plaats naar plaats, van etappe naar etappe, van dag naar dag en niet verder vooruit kijken. Niet voor niks gaan steeds meer mensen wandelen en is de populariteit van pelgrimsroutes en lange afstand wandelpaden nog steeds onverminderd groot. 

En toch zit meer dan een kwart van de Nederlandse bevolking meer dan 8,5 uur per dag op z'n gat. Van autostoel naar de bureaustoel en weer terug naar huis op de bank voor de buis. De mens is niet gemaakt om te zitten, we moeten bewegen anders hadden we wel wortels gehad in plaats van voeten. Bewegen om lichamelijk én geestelijk gezond te blijven en wandelen kost niets en kan overal. Begin met een klein ommetje in je pauze of om de dag te beginnen en wandel daarna steeds langer. Bouw het rustig op van 5 naar 10 kilometer over klompenpaden en bospaden en verder door het rulle zand, langs duinen en heide, naar tweedaagse en vierdaagse wandelingen en vervolgens naar lange afstand wandelingen van Pieterpad tot Santiago de Compostela. Het wandelroutenetwerk ligt er al, je hoeft alleen maar ergens te beginnen en wat is er mooier dan al wandelend een land of regio te leren kennen want wandelen en reizen gaat heel goed samen. 

Al wandelend heb ik mezelf leren kennen en ben mezelf ook dikwijls tegengekomen. Vele duizenden kilometers hebben mijn voeten afgelegd, met en zonder blaren maar dat weerhoudt mij er niet van om te blijven wandelen.

Buen camino!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.