"Wat is een illusie? De dingen zien zoals men ze wenst." (Comtesse Diane de Beausacq)

Gepubliceerd op 3 april 2024 om 12:32

"Maar wat ik niet begrijp, dit is geen illusie, dit ís gewoon." De verbazing van een tiener verwoord, terwijl ik naar de golvende kleuren en vormen kijk van de mediakunstenaar Refik Anadol. Zijn digitale composities zijn hypnotiserend, je blijft er gewoon naar kijken. Wat ik waarneem is het resultaat van ontelbare afbeeldingen van natuurparken, kunstmatige intelligentie en algoritmen omgezet in kleuren, bewegende vormen en geluid. In de driedimensionale immersive room, word je omringt door deze surrealistische werkelijkheid en sta je midden in de illusie. 

We leven in een wereld van illusies, waarin we onszelf voor de gek houden en de dingen zien zoals we ze willen zien, niet altijd zoals ze zijn. Het leven zelf is een illusie waarbij we denken dat het leven voor ons ligt, terwijl het altijd achter je ligt omdat je niet weet wat de toekomst nog zal brengen. Tijd is de grootste illusie. We denken dat we het eeuwige leven hebben en daarom verspillen we kostbare tijd en energie aan dingen, mensen en spullen die er eigenlijk niet toe doen. Het is als een doos chocolade leeg eten, we worden pas zuinig en gaan er van genieten als er nog maar een paar chocolaatjes in de doos zitten. 

Over de helft van je leven, ontdek je dat je maar één leven hebt en wil je deze tweede helft alleen nog maar vullen met alles wat van wezenlijk belang voor je is en veel mensen lopen rond deze leeftijd mentaal vast. Ze komen tot de ontdekking dat ze kostbare tijd verloren hebben, dat ze in het verleden fouten hebben gemaakt en daar wijze lessen uit getrokken hebben en dat ze het vanaf nu dus anders willen gaan doen, maar hoe? 

Ik kan je helpen om de balans van je leven op te maken, om samen te onderzoeken wat je met de rest van je leven wilt gaan doen. Hoe wil je herinnert worden? Hoe wil je later terugkijken op je leven? Wat wil je nog bereiken? Welke verlangens zijn nog niet vervult? De lessen die je geleerd hebt in het verleden gebruiken we voor de toekomst, want ook al is het een illusie, je hebt nog de tijd om dingen te veranderen. Je bent nog jong genoeg om een carrière switch te maken, een eigen bedrijf op te starten of te verkopen, een wereldreis te maken of de liefde van je leven te ontmoet en er zijn ook genoeg kleine aanpassingen in je leven mogelijk die voor grootste veranderingen kunnen zorgen. 

Verander je werkelijkheid en daarmee verander je je leven. Leef groots en neem geen genoegen meer met minder. Doe wat jij wilt en verspil geen tijd meer. Het leven is niet kort maar breed.

Tot snel.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.