"Zelfs in een puinhoop is hoop te vinden." (Loesje)

Gepubliceerd op 1 januari 2024 om 15:44

Het jaaroverzicht van 2023 laat ons één grote puinhoop zien: aardbevingen, overstromingen, bosbranden, hittegolven, politieke verschuivingen, explosies en oorlogen. En weer krijg ik tranen in mijn ogen bij het beeld van dat kleine meisje, Noer, die na de aardbeving in Syrië levend onder het puin vandaan wordt gehaald en herenigt kan worden met haar vader. Er is altijd hoop. 

We hebben allemaal problemen in het leven. Op je werk gaat het niet helemaal lekker of je hebt op dit moment even geen werk, rekeningen stapelen zich op en je maakt je zorgen over hoe je alles kan blijven betalen, je puberkinderen drijven je tot wanhoop,  je relatie zit in een dip, voor het huishouden heb je geen tijd omdat je continue overuren draait om alle eindjes aan elkaar te knopen. Problemen met je gezondheid komen er ook nog bij en hier zit je helemaal niet op te wachten. Je hebt het gevoel dat je de controle over je leven verliest en bent het overzicht volledig kwijt. 

Hoe schep je orde in de chaos als de wereld in brand staat? Hoe creëer je rust en ruimte als je het gevoel hebt dat je eigen leven ook een puinhoop is? Waar begin je met het opruimen van de rotzooi? 

Een nieuw jaar is een nieuw begin. Laat de troep achter je en begin met een schone lei.

Stap 1  Erken dat je problemen hebt en benoem het. Zoek hulp en steek je kop niet in het zand, want hierdoor worden de problemen alleen maar groter. Ze gaan niet weg als je het negeert en als je maar blijft zeggen dat alles goed gaat en er niets aan de hand is, dan verandert er namelijk ook niets.

Stap 2  Maak een overzicht van al je problemen, van groot naar klein. Dit kan heel confronterend zijn maar geeft wel een duidelijk en helder beeld van de situatie op dit moment. 

Stap 3 Analyseer je problemen. Zijn alle problemen wel écht problemen? Zijn er kleine problemen die je al op kunt lossen? Welke stappen kan je zetten om nog meer problemen te voorkomen? Wat heb je zelf in de hand en waar heb je geen controle over? Streep alle problemen waar je geen controle over hebt weg en kijk wat je overhoudt. Ga daarmee aan de slag. 

Stap 4 Shit Happens. Het leven is niet altijd rozengeur en maneschijn. Realiseer je dat weglopen van je problemen of het nastreven van iets in je leven dat voor ultiem geluk zal gaan zorgen (droombaan, droomhuis, droomreis, droomman) je problemen niet als bij toverslag doen verdwijnen. Een leven zonder problemen bestaat niet, ze horen erbij want er zitten zeker ook minder leuke kanten aan de ideale baan, dat prachtige huis, die verre reis of de allerliefste man en als je bereikt hebt wat je wilde bereiken krijg je ook weer nieuwe problemen op je pad. 

Stap 5 Begin met de kleine problemen die je zelf kan oplossen, dit zorgt al voor een grote verandering zoals bijvoorbeeld het opruimen van je huis en beter voor jezelf zorgen waardoor je minder vaak ziek bent. Zoek hulp voor de grote problemen, zoals geldproblemen, bij instanties voor schuldsanering of het Nibud. Praat met je leidinggevende over de problemen op je werk en hoe je dit samen op zou kunnen lossen of solliciteer op een nieuwe baan die beter bij je past of meer aan je wensen voldoet. 

Stap 6 Blijf hoop houden. Kleine stapjes zorgen voor grootse mogelijkheden. Niets blijft ooit hetzelfde dus ook jouw problemen niet. Ontdoe jezelf van alles wat je niet meer nodig hebt in je leven en maak een nieuw begin vol hoop voor een betere toekomst voor jezelf en voor de wereld. Leer kijken naar de dingen die wél goed gaan en focus je daarop, de rest volgt vanzelf.

Wil je graag verder met dit thema? Kan je wel wat hulp en ondersteuning gebruiken omdat je geen idee hebt waar je anders moet beginnen? Wil je het nu eens écht grondig gaan aanpakken? Ga dan nu aan de slag en meld je aan voor een gratis intakegesprek, dan gaan wij samen puinruimen en weer opbouwen zodat jij jouw problemen de baas blijft en orde leert scheppen in de chaos. 

Allemaal een hoopvol en liefdevol, vreedzaam en gelukkig 2024!

Tot snel. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.