"Wandelen is het beste medicijn." (Hippocrates)

Gepubliceerd op 13 maart 2024 om 07:44

Wonden helen door ze met rust te laten. Laat de tijd zijn werk doen en stukje bij beetje geneest het vanzelf. Je kunt een herstelproces niet versnellen door aan het korstje te gaan krabben, dan loop je het risico dat de wond gaat ontsteken of weer open gaat. Zo ook met emotionele wonden uit het verleden. Het is niet altijd nodig om te wroeten in je onderbewuste om de oorzaak van de pijn op te sporen. In plaats daarvan kunnen we het huidige lijden verzachten. Pijn en lijden zijn twee verschillende dingen. Pijn wordt veroorzaakt door ziekte, fysieke pijn maar ook rouw, echtscheidingen, ontslag en problemen op het werk vallen onder pijn. Je hebt er geen controle over en de omstandigheden die vaak de oorzaak zijn komen van buitenaf. Helaas krijgen we er allemaal mee te maken want een pijnloos leven bestaat niet. 

Lijden is kort gezegd onze (on)bewuste reactie op de pijnervaring en meestal verzetten we ons ertegen en voelen dus weerstand. Lijden doen we dus zelf, in ons hoofd. We piekeren, slapen slecht, zijn angstig of in paniek over dingen die misschien nooit gaan gebeuren en ervaren stress, verdriet of woede. De doemscenario's  en gedachten in ons hoofd samen met de lichamelijke sensaties betegelen onze lijdensweg. Zo kan uit een traumatische gebeurtenis uit het verleden die pijn heeft veroorzaakt (als kind ben je gebeten door een hond) een ellenlange lijdensweg volgen (angst voor elke hond die je tegenkomt) terwijl de pijn er op dit moment niet meer is (je wordt nu niet door een hond gebeten). 

We lijden vaak onnodig of te lang en juist hier kan een wandelcoach je bij helpen. Emotionele schade uit het verleden hoeft namelijk geen belemmering te vormen voor het heden. Lijden zit vaak tussen je oren en dit is ook gelijk het goede nieuws, want onze gedachten kunnen we opnieuw programmeren door nieuwe ervaringen toe te voegen en door op een andere manier te leren kijken en daar gebruiken we de natuur bij. 

We onderschatten nog steeds de kracht van wandelen door de natuur. De natuur heelt niet alleen maar laadt ons op, geeft ons energie en verruimt en verfrist je blik. Een wandeling is even niets moeten maar gewoon zijn. Even uit de beslommeringen van alle dag stappen en de rust van de bomen voelen. Wandelen is met de zon op je gezicht en de wind door je haren voelen dat je leeft. Diep inademen en weer uit. Wandelen maakt van elke dag een mooiere dag. Het haalt de haast en de zorgen voor even uit je hoofd en verandert je perspectief. Wandelen brengt je terug in je lichaam en leert je luisteren naar wat het je te vertellen heeft. Wandelen is de weg naar binnen maken in een veilige en groene omgeving zonder prikkels. Wandelen door de natuur biedt rust en ruimte voor creativiteit, voor een nieuwe jij zonder dat lijden eraan te pas komt. 

Gebroken zijn betekent niet dat je minder waard bent. We hebben allemaal beschadigingen. Je moet de stukjes net als bij Kintsugi met zorg bij elkaar rapen, schoonmaken, samenvoegen, geduld oefenen, repareren, onthullen en sublimeren en pas daarna verder gaan. Het is een proces. Een wandelcoach leert van het leven. Anderen helpen helen begint bij empathie en vertrouwen dat het goed komt en de natuur doet de rest.
Tot snel.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.