"Liefhebben is met elk zintuig zien, aanraken en voelen." (Stendhal)

Gepubliceerd op 20 maart 2024 om 14:37

De zon schijnt en er staat een fris windje tijdens de zintuigen wandeling langs het Wantij, die ik begeleid voor de ouderen van De Merwelanden. Door de zintuigen te stimuleren ervaren we een diepere verbinding met de wereld om ons heen en bovendien is het een geweldige manier om in het nu te leven en te genieten van de kleine dingen.

Ze hebben er zin in, ook al zitten ze in een rolstoel of lopen achter een rollator, ze bewegen vrolijk mee. Ik zie heupen wiegen en tenen wiebelen, armen zwaaien en handen friemelen. Als we ouder worden is het niet meer vanzelfsprekend dat al onze zintuigen evengoed werken. Vanaf een jaar of vijftig jaar gaat ons zicht achteruit en we dragen een leesbril of lenzen. Sommigen krijgen last van gehoorproblemen zoals tinnitus en anderen ervaren bepaalde hoge toonsoorten niet meer of worden doof. Bij bijna iedereen neemt na je veertigste je evenwichtsgevoel af, een zintuig dat vaak vergeten wordt. Het is belangrijk om onze zintuigen te onderhouden en ze bewust waar te nemen.

We beginnen met voelen. We voelen de warme zon op ons gezicht en de koele wind door de haren maar ook hoe zacht de dekentjes zijn die sommigen op hun schoot hebben liggen omdat het toch nog een beetje fris is. Ik geef ze stukjes boomschors zodat ze de ruwheid maar ook de lichtheid ervan kunnen ervaren en hierna strelen we ons gezicht, handen en onderarmen met de zachtheid van elzenkatjes. Ze zijn een voorbode van de lente. 

De kersenbomen staan in bloei net als de gele forsythia. We zien eenden, meerkoeten en futen op het water, spelende honden in het park en wandelende mensen die ons groeten. De lucht is blauw door de wolken heen.  

Al wandelend pluk ik een paardenbloem. Ze zijn altijd vrolijk en staan symbool voor de zon, de maan en de sterren. De gele bol doet aan de zon denken en ik geef hem door zodat iedereen eraan kan ruiken en moet lachen als ze daar een gele neus aan overhouden en iemand roept dat ze niks ruikt. Paardenbloemen worden niet alleen gebruikt voor kleurstof in voeding maar het zijn ook medicinale planten. Ze zijn goed voor de nieren, lever en de spijsvertering. De blaasbloem lijkt op de maan en de zaadjes die de blaasbloem loslaat zijn de sterren. Even later ruiken we ook aan de narcis en de hyacint en vooral deze laatste verspreidt een heerlijke geur. We ruiken het water en ook de wind ruikt naar lente. 

We horen de stilte, onderbroken door het geluid van een voorbij rijdende auto of een hond die blaft maar de vogels voeren de boventoon met hun gezang overal om ons heen. Het rustige geluid van kabbelend water, het gekwaak van eenden. 

Het laatste zintuig, proeven, zal in de theaterzaal van De Merwelanden plaatsvinden. Nog even napraten onder het genot van een kopje thee of koffie en een oranjekoek. Niet lang nadat we binnen zijn trekken grijze wolken de blauwe lucht dicht en volgt er een korte maar hevige regenbui, die deze mensen gelukkig bespaart is gebleven.

Op elke leeftijd is het zinvol om het leven te ervaren door je bewust te zijn van je zintuigen. Proef vreemde smaken, snuif onbekende geuren op, maak van je eten een feestje van geur, kleur en smaak. Bezoek kustgalerijen en musea, geniet van verschillende muziek genres en ontdek telkens nieuwe, doe evenwichtsoefeningen, laat je masseren, knuffel en aai maar, neem de sensaties van trillingen, geluiden en bewegingen waar. Voel jezelf en zorg goed voor jezelf. 

Tot snel.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.