"Make yourself a priority. Fill yourself up so that you can give more to others." (Oprah Winfrey)

Gepubliceerd op 17 april 2024 om 08:03

Zet jij jezelf op 1 of is deze plek voorbehouden aan je kinderen, partner of anderen? Zorg jij goed voor jezelf of cijfer je jezelf altijd helemaal weg? Vind je het egoïstisch als je de eerste plek zelf opeist? Laat jij je leiden door verwachtingen en meningen van anderen? Voel jij je schuldig als je kiest voor jezelf? Durf je vaak geen nee te zeggen en zeg je daarom maar ja?  

Waarom is het goed om jezelf op 1 te zetten? Het is belangrijk om te leven vanuit jouw waarden en je beslissingen en keuzes daarvan af te laten hangen en niet van wat anderen mensen vinden of willen. Als je goed voor jezelf zorgt, luistert naar je lichaam en de dingen doet die voor jou waardevol zijn, bereik je een hoger niveau van welbevinden en geluk. Dankbaarheid speelt hier zeker ook een grote rol. 

Jarenlang ben ik op zoek geweest naar mijn nummer 1 totdat ik begreep dat ik alleen zelf die plek kon innemen. Een lange weg van persoonlijke groei die begon met beter naar mezelf te luisteren, meer zelfvertrouwen te ontwikkelen en ervoor te zorgen dat ik geestelijk en lichamelijk fit en gezond zou blijven. Nu ben ik gelukkig altijd goed gezelschap voor mezelf geweest en al wandelend heb ik vele honderden kilometers alleen doorgebracht want uiteindelijk is er maar één persoon in de wereld die je door en door kent en die je nooit zal teleurstellen en dat ben jezelf. 

De buitenwereld gaat steeds sneller en we rennen maar door. Zet jezelf eens bovenaan de to do lijst en maak er je grootste prioriteit van door met bewuste aandacht naar jouw wensen en behoeften te luisteren en van daaruit te reageren op je omgeving. Maak af en toe even een pas op de plaats. Wat heb ik nu nodig? Hoe voel ik mij hierbij? Neem regelmatig pauze, leg de lat niet te hoog en vervang het woordje moeten eens door willen. Schrap dingen in je agenda die er eigenlijk niet toe doen, gun jezelf lucht en ruimte in deze overvolle maatschappij en sla geen me-time dagje over. 

Zelfzorg gaat verder dan een warm bad. Het gaat over je mentale en lichamelijke gezondheid. Het gaat over gezond eten, bewegen, lachen en doen. Het gaat over dat ene leven dat je hebt: jouw leven. Zelfzorg gaat over jezelf troosten als het even tegen zit, de moed erin houden en dankbaar zijn voor wat er wel is. Het gaat ook over accepteren van de mindere momenten en het omarmen van je verdriet, angsten en alles wat je mag doorvoelen. Het gaat over eigenwaarde en zelfvertrouwen en voor jezelf opkomen. Over zijn wie je bent. Over met mildheid en compassie naar jezelf en daardoor ook naar anderen kijken. Het gaat om vergeven, in de eerste plaats jezelf maar zeker ook anderen. Als jij overstroomt van zelfliefde kan je ook meer liefde geven en heb je een ander niet meer nodig voor je eigen geluk. 

Wil jij jezelf ook eindelijk eens op 1 zetten maar vind je dat moeilijk? Wil je werken aan je zelfvertrouwen, leren om nee te zeggen en gezonder te leven? Kies nu voor een  wandelcoachtraject zodat jij de belangrijkste persoon in jouw leven wordt.

Tot snel. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.