"Wie zijn schaamte overwint, behaalt een grote zelfoverwinning." (Anton van Duinkerken)

Gepubliceerd op 25 april 2024 om 12:15

"Ik schaamde me zo erg, dat ik de stap niet durfde te nemen. Niemand mag weten dat het niet goed met mij gaat, dat ik al jaren antidepressiva slik om de dag door te komen. Alleen al bij de gedachte dat mijn omgeving dit weet krijg ik hartkloppingen en voel ik een paniekaanval opkomen en daarna voel ik me weer schuldig dat ik smoesjes moet verzinnen om ergens niet naar toe te gaan, zodat ik diep onder de dekens weg kan kruipen. "

We lopen samen langs het Wantij tijdens het intakegesprek. Het pad is omgeven door fluitenkruid dat volop in bloei staat, de lucht is koel maar wel aangenaam en ze vertelt verder. 

"Naar de buitenwereld toe draag ik een masker, een masker dat ik eigenlijk nooit afzet. Ik speel een rol en gedraag me hoe anderen willen dat ik mij gedraag en ik pas me dus telkens aan. Ik wil niet anders zijn of opvallen en het kost mij heel veel energie. Ik wil gewoon normaal zijn en vrolijk en een leuk leven hebben net als alle andere mensen om mij heen. Ik heb een moeilijke jeugd gehad en depressiviteit zit in de familie."

"Wat heeft je doen inzien dat je hier toch iets mee moet doen en de moed gegeven om deze stap te zetten?" "Ik kwam een tijdje geleden een nichtje van mij tegen, soortgelijk verhaal en zij vertelde dat ze in therapie is gegaan en dat er heel veel puzzelstukjes op hun plek vielen. Dat het geen schande is om professionele hulp te zoeken en dat ik niet in mijn eentje verder moet blijven ploeteren. Toen heb ik de stoute schoenen aangetrokken en ben naar de huisarts gegaan. Binnenkort ga ik in therapie maar daarnaast hoor ik ook hele goede verhalen over wandelcoaching in de natuur, dus vandaar dat ik nu hier ben en ik ben benieuwd of jij wat voor mij kan betekenen."

"Ik denk dat ik je zeker al een eindje op weg kan helpen en dat het een goede ondersteuning is naast je toekomstige therapie. Je hebt al een grote overwinning behaalt door je te realiseren dat je het niet alleen hoeft te doen en hulp nodig hebt maar ook dat je daadwerkelijk hulp bent gaan zoeken. Je hoeft jezelf niet meer af te wijzen of te verschuilen en de natuur oordeelt niet, dat doet een wandelcoach overigens ook niet. Straks heb je dat masker niet meer nodig en kan je je ware ik laten zien aan de buitenwereld. Het is een pad langs jouw behoeften en gevoelens en ik neem je mee zodat je kan leren om jezelf te accepteren zoals je bent en met respect en compassie naar jezelf leert kijken. Je hoeft je niet meer te schamen voor jezelf of je familie en je ook niet meer schuldig te voelen als je aan je eigen wensen en verlangens gehoor geeft."

Voel jij je anders dan anderen? Heb je een afwijkende mening of standpunt? Wijken jouw normen en waarden af van de anderen? Val je vaak buiten de groep? Schaam je je voor je uiterlijk, geloof, afkomst, seksuele geaardheid of familie? Heb je spreekangst?  Voel je je schuldig over iets dat je gedaan hebt of juist niet gedaan hebt? Heb jij een negatief zelfbeeld? Schaam je niet langer en neem contact met mij op voor een gratis intakegesprek. 

Tot snel. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.