"De kunst van gelukkig zijn ligt in de kracht om geluk te halen uit de kleine dingen." (Henry Ward Beecher)

Gepubliceerd op 5 juni 2024 om 08:01

De wereld draait maar door en iedereen rent maar door op de automatische piloot. Tijd om even stil te staan hebben we haast niet. We hopen geluk te vinden door grote dingen in ons leven na te streven: een prachtig huis, een nieuwe auto, een kind of een promotie terwijl we instant klein geluk daardoor vaak over het hoofd zien.

Ik heb meer vrije tijd dan de meeste van mijn vrienden en ga daardoor anders met mijn tijd om. Omdat ik minder verplichtingen heb en ook geen kinderen kan ik de dagen waarop ik vrij ben volledig besteden aan dingen die ik belangrijk vind zonder tijdsdruk en soms is dat ook een dagje lanterfanten. Heerlijk, niets moet en alles mag van pyjamadag tot onverwacht bezoek of last minute leuke dingen. Ik leef eindelijk weer in hetzelfde ritme als toen ik op wereldreis was en dat bevalt uitermate goed.

Een overvolle agenda weerhoud ons ervan om pas op de plaats te maken, om in je eigen ritme te leven zonder geleefd te worden waardoor je vaak jezelf voorbij loopt en geen oog meer hebt voor de kleine dingen in het dagelijks leven die juist veel vreugde geven. Gebrek aan tijd en altijd maar stress hebben is de oorzaak van veel psychisch en lichamelijk leed. Ja, klinkt leuk zal je zeggen, maar ik heb 3 kinderen, een verantwoordelijke baan en verplichtingen dus tijd om te lanterfanten heb ik niet, laat staan om te genieten van een kopje thee dus hoe dan? 

Wel, tijd is iets dat we hebben bedacht en zonder dat je er erg in hebt vul je je dagen op met dingen die veel tijd kosten zoals je werk, het huishouden runnen en andere verplichtingen. Echter als je erop gaat letten gebruik je ook veel tijd voor nutteloze dingen zoals scrollen op je telefoon, tv kijken, social media, ergens in de rij staan of in de file om maar wat te noemen. De truc is om die dingen weg te laten, stop bijvoorbeeld eens een weekje met tv kijken om te kijken hoeveel tijd je overhoud. Zelfde voor je telefoon, stel een daglimiet in qua tijd en houd je daaraan. Sta je elke dag uren in de file? Vertrek op andere tijden of werk thuis. In de rij voor de kassa? Ga op een andere dag boodschappen doen of op een rustiger moment. Zelfde geld voor de sportschool als het erg druk is. Kortom creëer meer vrije tijd. 

Wanneer je bewuster omgaat met je tijd, kan je er ook meer van genieten en jawel hier ligt de sleutel tot klein geluk. Als je écht de tijd (die je nu hebt) voor dingen neemt en aandachtig in het moment aanwezig bent ervaar je meer van wat er in je en om je heen gebeurt. In ene zie je het vogeltje dat een nestje aan het bouwen is, komen de kleuren van de regenboog tevoorschijn of zie je een kind stralen. Sta stil bij het geluksmoment, leg het vast op camera of in je geheugen of deel het met dierbaren en vooral koester ze. Wees dankbaar voor wat je hebt en voor wat er al is. Geniet van deze kleine momentjes door regelmatig even stil te staan tijdens je drukke dag. Wat doe jij graag? Waar heb je te weinig tijd voor? Maak er simpelweg tijd voor vrij. Je kan ook elke dag een half uur eerder opstaan en deze 30 minuten gebruiken voor jezelf zonder dat je gestoord wordt. Zorg dat je elke dag een moment hebt om naar uit te kijken. Maak een korte wandeling, volg een geleide meditatie, drink rustig je thee of ontbijt eens uitgebreid, geef de hond of kat eens extra aandacht, verdiep je in een mooi boek of geniet van je tuin. Laat je zorgen even los.

Genieten van iets kleins is belangrijk omdat deze kleine geluksmomentjes je heel veel energie bezorgen. 

Wil je op een andere manier omgaan met je tijd, maar heb je geen idee hoe je kan schrappen in die drukke agenda van je? Heb je niet de rust om gedurende je dag even stil te staan bij jezelf en je omgeving? Zie je door de bomen het bos niet meer, laat staan dat je nog oog hebt voor de kleine dingen? Ik kan je helpen, neem contact met mij op via deze site. 

Tot snel.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.