Verwondering is goed voor je. Bij mindfulness spreken we wel van the beginner's mindset, een open en nieuwsgierige houding, alsof je iets voor de aller eerste keer ziet of doet. Kleine kinderen verwonderen zich bijna non stop over van alles, ze ontdekken de wereld met verbazing en ontzag. Juist de verwondering maakt dat we nieuwsgierig zijn om ergens meer over te willen weten. Begrijpen waarom de wereld functioneert zoals die functioneert. Verwondering is een emotie die ons meer oplevert dan alleen een instant 'wauw' effect. Het maakt ons nederig. We zijn minder gefocust op onszelf omdat we het grotere geheel zien. Bovendien voelen we ons meer in verbinding met de wereld en de mensen om ons heen dat ook tot uitdrukking komt bij gezamenlijke 'wauw' momenten zoals een voetbalwedstrijd van Oranje, een marathon lopen of naar een concert gaan waarbij de saamhorigheid wordt gestimuleerd.
Je blijven verwonderen maakt je dus een gelukkiger en gezonder mens. Naarmate we ouder worden doen we steeds minder dingen voor de eerste keer. Wie een hectisch leven leeft gaat steeds sneller voorbij aan kleine, alledaagse dingen die ons nog steeds kunnen verwonderen en hier komt the beginner's mindset weer van pas. Yoga is een goed voorbeeld, elke keer wanneer je een oefening doet is je lichaam anders. De ene dag ben je leniger dan de andere dag. Door telkens de oefening te doen alsof je hem voor de eerste keer doet, ervaar je hoe je lichaam op dat moment is zonder verwachtingen. Elke dag is een nieuwe dag. Door een open houding en door stil te staan bij wat is creëer je ruimte voor het onverwachte.
De natuur is voor mij een van de grootste bronnen van verwondering. Een wandeling door de Hollandse Biesbosch is geen dag hetzelfde, hoe vaak ik er ook kom. De natuur staat nooit stil, maar door telkens stil te staan bij wat er nu te zien is, zoom je in op de details en vallen de kleinste veranderingen je op zoals de prachtige kleuren van een blad, vogels die nestelen, jongen groot brengen en daarna uitvliegen. Lente bloemen die verwelken, het gezoem van insecten in de zomer, bladeren die vallen en paddenstoelen die tevoorschijn komen in de herfst en daarna de stilte van de winter wanneer de natuur weer op adem komt en zich voorbereid op een nieuwe explosie in de lente. Wandelen is nog steeds de beste manier om de kracht en schoonheid van de natuur te ervaren en om je te blijven verwonderen.
Je kan dus telkens nieuwe ervaringen opdoen in een bekende omgeving maar de meeste 'wauw' momenten heb ik beleefd tijdens mijn vele reizen. Wanneer je voor het eerst een ander land of plek ontdekt heb je automatisch een beginner's mindset. Als een kind zo blij keek ik vol ontzag naar een bultrug walvis in Argentinië en zwom ik in Mexico tussen de walvishaaien. Klein voelde ik me naast de gigantisch watermassa van Iguazu en nog kleiner bij het zien van het noorderlicht in IJsland. Ik voelde vreugde toen ik getuige was van de geboorte van een baby alpaca, nota bene in Nederland en sereniteit tijdens de ontelbare adembenemende zonsondergangen wereldwijd.
Mijn liefde voor kunst en architectuur leverden ook de nodige verrukking op van Gaudí en de huizen van Pablo Neruda in Chili tot Zaha Hadid en de historische stad Petra in Jordanië. Met nederigheid en ontzag voor de kennis van de Inca's, de Maya's en de oude Grieken en Romeinen wandelde ik langs de ruïnes van steden, tempels en piramides en vraag me nog steeds af hoe ze het voor elkaar hebben gekregen. Er is zoveel dat we nog niet weten of kunnen verklaren.
Als je elke dag open blijft staan voor wat er op je pad komt, zal je vaker verrast worden. Een lief gebaar, de lach van een kind, een prachtige zonsopkomst, een bijzonder schilderij, een mooi liedje of simpelweg de ochtenddauw. Kortom blijf naar de wereld kijken met nieuwe ogen en verwonder je omdat het je goed doet.
Fijne vakantie allemaal.
Reactie plaatsen
Reacties